Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nadomestno materinstvo je napad na človekovo dostojanstvo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 02. 2015 / 10:47
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nadomestno materinstvo je napad na človekovo dostojanstvo«

»Nadomestno materinstvo je napad na človekovo dostojanstvo«

Evropski škofje kritično o izkoriščanju žensk in »ekonomizaciji otroka«.

Komisija evropskih škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) si prizadeva za čim prejšnjo zakonsko ureditev glede nadomestnega materinstva na evropski in mednarodni ravni, posebej z namenom, da bi preprečila nadaljnje izkoriščanje komercialne »izposoje maternic«. Vse oblike nadomestnega materinstva predstavljajo hudo kršitev človekovega dostojanstva vseh udeleženih, so evropski škofje zapisali v dokumentu, namenjenem predstavnikom Evropskega parlamenta. V zapisu ugotavljajo, da izvajanje nadomestnega materinstva instrumentalizira nadomestne matere iz revnejših narodov v prid premožnejših parov ali posameznikov, otroke pa obravnava kot objekte. Škofovska komisija konkretno svari pred pojavom družbe, »v kateri proizvajajo otroke in jih prodajajo kot izdelke«.



28-stranski dokument delovne skupine ComECE z naslovom »Etika v raziskavah in medicini«, ki je bil predstavljen ta teden na konferenci Evropske ljudske stranke na temo »Nadomestno materinstvo in človekovo dostojanstvo« v Bruslju, med drugim opozarja na »razcvet« nadomestnega materinstva v deželah, kot so Indija, Tajska, Ukrajina, Rusija in tudi ameriška zvezna država Kalifornija. V državah članicah Evropske zveze se zakonodaje o nadomestnem materinstvu precej razlikujejo, skupna zakonska ureditev na tem področju pa ne obstaja.

Dvanajstčlanska izvedenska skupina, ki je pripravila dokument ComECE, opozarja tudi na »pravni nered« na temo nadomestnega materinstva v državah članicah Evropske zveze. Ob tem navajajo besede iz raziskave, objavljene leta 2013, po kateri naj bi v Veliki Britaniji za nadomestno materinstvo dopuščali plačilo v višini štiri do pet tisoč evrov. Med drugimi državami članicami jih trenutno sedem nadomestno materinstvo povsem prepoveduje, šest pa dopušča pod določenimi pogoji. Drugih dvanajst na to temo sploh nima nikakršne zakonske ureditve.

Nadomestno materinstvo vodi v »ekonomizacijo otroka«, poudarjajo evropski škofje v svojem dokumentu. To je v popolnem nasprotju »z zagotavljanjem človekovega dostojanstva kot temelja Evropske listine človekovih pravic« in obenem krši »prepoved, da se človeško telo in njegovi deli uporabljajo za ustvarjanje dobička«. »Odločilno pravno vprašanje je, ali si želimo družbe, 'ki bo proizvajala otroke in jih prodajala kot izdelke, in ali se zavedamo posledic takšnega početja za medčloveške in družbene odnose'«, menijo bioetiki. Evropska zveza »razmnoževalnega turizma« in »trga za nadomestno materinstvo« ne sme sprejeti kot danega dejstva.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh