Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadaljuje se gradnja bazilike Sagrada Familia

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 09. 2016 / 07:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadaljuje se gradnja bazilike Sagrada Familia

Cerkveni stolpi bodo »spremenili podobo Barcelone«.

Gradnja barcelonske znamenitosti, bazilike Sagrada Familia (Sveta Družina), se počasi nadaljuje. Oktobra se prične postavljanje 140 metrov visokega stolpa Matere Božje, nekaj mesecev kasneje pa še stolpov štirih evangelistov in osrednjega Jezusovega stolpa, ki bo s 172,5 metri višine »spremenil podobo Barcelone«, kot je minuli teden na tiskovni konferenci povedal direktor španske ekipe arhitektov, Jordi Fauli. Kot je poročal spletni portal LaVanguardia.com, naj bi bili novi stolpi prvič na ogled leta 2018.

Hiter napredek pri gradnji stolpov je po Faulijevih besedah mogoč zaradi nove tehnike, s katero kamnito zidovje z notranje strani ojačajo z jekleno konstrukcijo, narejeno v delavnici in kot končni izdelek pripeljano do bazilike Sagrada Familia. Pri osrednjem stolpu Jezusa Kristua bodo uporabili dvanajstnadstropno konstrukcijo, pri stolpih evangelistov trinajst- in pri stolpu Matere Božje celo devetnajstnadstropno.

Kamniti material za skupno osemsto zidnih elementov za vse stolpe prihaja iz pokrajin Kantabrija in Galicija, pa tudi iz Anglije; stolp Matere Božje med drugim vsebuje tudi obrobe iz modrega granita, ki prihaja iz Brazilije. Za najvišji stolp, posvečen Jezusu, po Faulijevih navedbah v teh dneh dovažajo prve kamnite bloke. Znotraj stolpa je predvideno stopnišče, pa tudi dvigalo, s katerim se bodo obiskovalci nekoč lahko povzpeli do križa na vrhu stolpa.

Od lanske jeseni na baziliki Sagrada Familia končujejo zgornji krog stebrov t.i. »pasijonskega pročelja« z osemnajstimi stebri, in eno od zakristij, kot je pojasnil vodja arhitektov. Na »pročelju rojstva« so zaključili s predhodnimi preiskavami, tako da bo v kratkem mogoča obnova; po natančnem čiščenju naj bi ta del bazilike znova izgledal enako kot v izvirnem stanju iz leta 1930.

Če bo šlo vse po načrtih, naj bi po Faulijevih besedah gradnjo stolpov zaključili leta 2022, celotne cerkve pa leta 2026, ob 100. obletnici smrti prvega arhitekta bazilike, Antonija Gaudija (1852-1916).

Turisti morajo za ogled bazilike plačati vstopnino, razen ob sobotah in nedeljah, na »dneva odprtih vrat«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh