Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na železniški postaji v Pliberku odkrili dvojezično tablo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 08. 2024 / 14:02
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2024 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na železniški postaji v Pliberku odkrili dvojezično tablo
Odkritje dvojezične table na železniški postaji v Pliberku. FOTO: Ministrstvo za pravosodje

Na železniški postaji v Pliberku odkrili dvojezično tablo

Nujen korak za ohranitev slovenščine na avstrijskem Koroškem – tako je slovesno odkritje dvojezične table z imenom postaje na železniški postaji v Pliberku ocenil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje dr. Milan Brglez.

Brglez se je slovesnosti, na kateri je dvojezično tablo odkrila avstrijska ministrica za varstvo okolja, energijo in mobilnost Leonore Gewessler v prisostnosti koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja, udeležil na povabilo poslanke Zelenih v parlamentu na Dunaju, koroške Slovenke Olge Voglauer, sicer glavne pobudnice postavljanja dvojezičnih tabel na železniških postajah v dvojezičnih občinah, je poročala STA. Do konca leta naj bi bile postavljene na vseh postajah v dvojezičnih občinah.

Nujni koraki za ohranitev slovenskega jezika

»Gre za nujno potrebne majhne korake za tukajšnjo ohranitev slovenskega jezika,« je v izjavi za medije podčrtal Brglez in dodal še, da gre pri postavljanju dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem za interese Slovenije po ohranitvi dvojezičnosti kakor tudi za spoštovanje določb avstrijske državne pogodbe. Komentiral je tudi sprejetje osnutka novele zakona o organizaciji sodstva, ki bi razširila območje dvojezičnega sodstva na domala celotno dvojezično območje.

NSKS se nadeja nadgradnje

Kot je poudaril Brglez, se zaveda, da to terja potrpljenje za uskladitev besedila z vsemi deležniki, saj je za sprejetje potrebna dvotretjinska parlamentarna večina. Medtem pa se, po poročanju slovenskega programa ORF, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) nadeja, da bodo dvojezične napise postavili tudi v notranjosti železniških poslopij in na avtobusnih postajah, zlasti v okolici Pliberka, kjer imajo kraji uradno dvojezična imena.

Tudi Smrtnik pozdravil postavitev dvojezičnih napisov

Dvojezični napisi sicer potnike že skoraj desetletje pozdravljajo na železniški postaji v Šmihelu pri Pliberku, od pomladi dalje tudi s strešico. Najpozneje do konca leta pa naj bi po zagotovilih postale dvojezične tudi postaje Vidra vas-Dob, Pliberk in Pliberk mesto. Postavitev dvojezičnih napisov sta sicer pozdravila tudi vodja stranke Team Kärnten Gerhard Köfer in govornik za narodne skupnosti v stranki, deželnozborski poslanec Franc Jožef Smrtnik, je še poročal slovenski program ORF.

Nalaganje
Nazaj na vrh