Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Zahodnem bregu so odprli Palestinski muzej

Za vas piše:
STA
Objava: 19. 05. 2016 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Zahodnem bregu so odprli Palestinski muzej

Muzej naj bi ohranjal spomin na palestinski narod.

Na Zahodnem bregu so včeraj odprli muzej, ki bo po besedah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa ohranjal spomin na palestinski narod, čeprav še nima razstavnih eksponatov. Muzej so, kot poročajo tuje agencije, slovesno predali v uporabo v univerzitetnem mestu Birzeit blizu Ramale.



Palestinski muzej bo ohranjal spomin na Palestince in pripovedoval njihovo zgodbo, je poudaril Abas. Kot je dodal, je ta spomenik ključni del neodvisne države, ki pa jo bo potrebno še razglasiti. Abas se - na veliko jezo Izraelcev - za formalno priznanje Palestine kot države bori pri Združenih narodih.

Muzej so zasnovali irski in kitajski arhitekti, ima tudi vrtove. Stavba je stala okrog 28 milijonov dolarjev, 95 % sredstev so prispevali Palestinci.

Kot prvo so v muzeju nameravali odpreti razstavo s fotografijami Palestincev z vsega sveta, a se to ni zgodilo, zato je stavba trenutno prazna. Kot so poudarili organizatorji, so v sredo zgolj v uporabo predali zgradbo, ne pa tudi dejansko odprli muzeja. Prvo razstavo bodo predvidoma odprli oktobra.

Zamisel za muzej sega v leto 1997, štiri leta po tem, ko je mirovni sporazum v Oslu priznal palestinske oblasti, kar naj bi privedlo do neodvisne palestinske države.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh