Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Uskovniških tednih 160 mladih

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 10. 08. 2022 / 11:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Uskovniških tednih 160 mladih
»Učenci smo vsi enako!« je geslo, ki zbira mlade že 35 let na Uskovniških tednih. FOTO: Salezijanska mladina

Na Uskovniških tednih 160 mladih

Mladi so se letos ponovno zbrali v Salezijanski koči na planini Uskovnica, kjer so izvedli štiri termine Uskovniških tednov. Letos so potekali pod geslom »ZAČNI PRVI«. Udeležilo se jih je 160.

Salezijanci z mladimi teoretično, praktično in duhovno skrbijo za celostno vzgojo in oblikujejo odgovorne in aktivne sodelavce oziroma animatorje. Tečaj spodbuja proces rasti v skupnosti in skupini, pomaga pri oblikovanju zrelega pogleda na življenje in spodbuja k poglabljanju v veri.

FOTO: Salezijanska mladina

Vsako leto jih izbrana tema vabi, da poglobijo odnos z Bogom, se učijo oblikovati zrelejši pogled na življenje ter rastejo v odnosih. »Geslo, ki smo ga izbrali letos spodbuja mlade, da se naučijo vedno začeti prvi. To pomeni, ko o nečem razmišljajo, naj ne čakajo na druge, ampak naj si upajo začeti sami,« nam je povedal vodja tabora Jure Babnik.

Vsak, ki doživi ta uskovniški čudež, odide v dolino duhovno prerojen in bogatejši za vrsto prijateljstev, dobrih pogovorov ter veselih spominov. (Salezijanska mladina)

Začni prvi

»Začni prvi!« je bilo letošnje geslo Uskovniških tednov. In jaz sem morala začeti prva pisati, ne da bi mi kdo drug položil besede na tipkovnico. Enako velja v odnosu do ljubezni in miru, kjer moramo stopiti naprej in sami začeti prvi če hočemo kaj doseči. Ljubezen in mir sta letos glavni temi, čez kateri so nas peljali različni predavatelji in pričevalci,« je zapisala udeleženka Ada Kregar.

»Pojdi na Uskovnico in začni prvi!« FOTO: Salezijanska mladina

»Prvi nas je nagovoril Gabriel Kavčič, ki nam je jasno in strokovno predaval o ljubezni do drugih. S pričevanjem sta se nam predstavila zakonca Gašper in Tina Berčič. V četrtek pa je sestra Irena Mohorič imela predavanje in delavnico o molitvi. Vse njihove besede so nas obogatile in navdihnile za vnaprej,« še dodaja Ada.

Cel teden je bil napolnjen z veseljem, radostjo in hvaležnostjo, za katere sem prepričana, da smo jih ponesli tudi v dolino. (Ada Kregar)

Mladim priljubljeni tedni

»Kljub temu, da sem vedela, da bo letošnje poletje precej natrpano z obveznostmi, sem čutila, da tega dogodka ne smem zamuditi. In prav sem imela! Lepo se je bilo po dolgem času spet malce odklopiti od tehnologije ter videti že poznane obraze, hkrati pa spoznati tudi veliko novih. Pogovori z raznolikimi udeleženci, svete maše in ubrano skupno petje so privedli do trenutkov, ki se jih bom spominjala skozi vse leto,« je svoje doživetje opisala udeleženka Zala.


Nova prijateljstva. FOTO: Salezijanska mladina

Obvezna prtljaga:


Sveto pismo, osebni dnevnik, pisalo, stvari za osebno higieno, obleka za teden dni, gorski čevlji, spalna vreča ali dve rjuhi, prevleka za vzglavnik, toplo obleko, glasbeni inštrument.

Vsakodnevna sveta maša. FOTO: Salezijanska mladina

Tudi pohodov v hribe ni manjkalo. FOTO: Salezijanska mladina

Kako ubesediti vse kar se je zgodilo?

Svoje doživetje in občutke je ubesedil tudi udeleženec Mitja Polak. »Leta prej smo bili tudi na Pohorju. Čeprav ima le to tudi svoje prednosti, je Uskovnica vseeno edinstvena v objemu gora. Prve dni je bilo sicer dokaj hladno, nad čimer smo se malo pritoževali. Tekom tedna, ko se je ogrevalo je bilo prav prijetno. Sploh ob informacijah, da je v dolini nad 36 stopinj Celzija. Naš teden je minil v mirnem, a veselem vzdušju. Vsak dan smo imeli Sveto mašo. Ponedeljek, torek in četrtek so nas obiskali gostje. Rdeča nit celotnega tedna sta bila ljubezen in mir. Tako do sebe, kot do drugih in do Boga. Da smo vsi Božji otroci in da nas ima Bog neskončno rad. V sredo smo imeli potreben odmor od dela po skupinah. Odšli smo na Viševnik na pohod. Bilo je vroče, a telesna aktivnost nam je zbistrila misli. Vsak večer je bil poseben. Od veselih večerov, plesnega in kulturnega večera. Pokazali smo naše različne talente in znanja. Od vrtenja po plesišču do recitiranja poezije. Prav zares smo bili vsak svoj košček sestavljanke, ki pa skupaj tvorimo prelepo sliko. V soboto je sledila evalvacija tedna in poslavljanje. Vsak je od tam odšel bogatejši. Na kateremkoli področju že. Prav zares se nam je usedla ideja: začni prvi.« 

Nalaganje
Nazaj na vrh