Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci na taboru ob Kolpi krepili znanje slovenščine in spoznavali belokranjske lepote [FOTO]

Za vas piše:
SSK
Objava: 17. 07. 2024 / 07:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2024 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci na taboru ob Kolpi krepili znanje slovenščine in spoznavali belokranjske lepote [FOTO]
FOTO: Arhiv SSK

Otroci na taboru ob Kolpi krepili znanje slovenščine in spoznavali belokranjske lepote [FOTO]

V drugem tednu julija je v domu CŠOD Radenci, ki stoji v bližini reke Kolpe, potekal 28. tabor slovenskih otrok po svetu. Tabor je namenjen poletni osvežitvi slovenskega jezika, spoznavanju kulturnih posebnosti in naravnih lepot Slovenije – tokrat Bele krajine.

Letošnjega poletnega spoznavanja se je udeležilo več kot 40 otrok, ki sicer živijo in obiskujejo šolo izven Slovenije. Največ udeležencev je prišlo iz Italije, kar nekaj iz Avstrije, ZDA in Luksemburga. Po nekaj otrok je prišlo tudi iz Velike Britanije, Nemčije in Francije. Prvič pa smo imeli udeleženko iz Južnoafriške republike.

FOTO: Arhiv SSK

Tri skupine

Udeleženci, ki so bile stari med 9 in 15 leti, so ob dopoldnevih krepili znanje slovenskega jezika. Razdeljeni so bili v tri skupine. Pouk je potekal bolj sproščeno, a je bil kljub temu precej zahteven. Starejši skupini sta se seznanili z nekaterimi kulturnimi in naravnimi značilnostmi Bele krajine. Mlajša skupina se je slovenščine učila predvsem prek iger in dialoga.

FOTO: Arhiv SSK

Spoznavanje belokranjskih lepot in dobrot

Čas v Radencih smo dodobra zapolnili z različnimi dejavnostmi in spoznavanjem okolice. Tako smo se sprehodili po Radencih, mimo starega mlina, pa vse do kraške jame Kobiljače. Nekateri so tam uspeli videti kraško kozico brez pigmenta ter celo nekaj netopirjev. Kolpa je dosegla 25 stopinj Celzija, a je bila še vedno prijetna za ohladitev. Poleg čofotanja, nabiranja kačjih levov in žoganja smo se preizkusili v vožnji s kanuji. Delavnica izdelave belokranjske pogače in ustvarjanje animiranih filmov sta še dodatno obogatili program. Čas na taboru je hitro minil in verjamemo, da se bo marsikateri udeleženec z veseljem še vrnil v ta košček Slovenije, kjer so doma bele breze in belokranjska pogača.

FOTO: Arhiv SSK

FOTO: Arhiv SSK

Belokranjska pogača. FOTO: Arhiv SSK

Že 28 let

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je letos že osemindvajsetič organizirala tabor za otroke slovenskega rodu po svetu in jim tako omogočila vsakoletne jezikovno-družabne počitnice. Ideja po prirejanju tabora se je porodila pri naših slovenskih rojakih, ki so si želeli, da bi njihovi otroci imeli priložnost spoznati naravno in kulturno dediščino domovine staršev ali starih staršev. Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu smo hvaležni, da finančno podpira projekt taborov že od samih začetkov v letu 1998.

Še nekaj fotoutrinkov s tabora si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh