Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Svete Višarje ...

Janez Pucelj
Za vas piše:
Janez Pucelj
Objava: 09. 09. 2024 / 11:41
Oznake: Naša luč
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2024 / 20:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Svete Višarje ...
Svete Višarje nosijo preroško poslanstvo za vso Evropo in svet. FOTO: Ivo Žajdela

Na Svete Višarje ...

Na Svete Višarje poromajo pripadniki treh entitet slovenskega življa naših starodavnih domovin v sedanji državi in zamejstvu, ter novejših naselitvah po vsem svetu. Državne meje so nas v zgodovini delile, odtujevale, danes nas povezujejo tam, kjer deluje demokracija in svoboda.

Evropska unija je omogočila prost prehod preko državnih meja državljanom članic zveze. Še več pa velja zagotovljen prost pretok izražanja osebnega mnenja in stališč. V demokraciji so podrti plotovi 'močnih' v politiki, ekonomiji in medijih, kjer so krojili družbo totalitarci. Pri nas so to najdlje počeli komunisti. Demokracija išče in nudi izmenjavo in vzajemnost družbenih sil za skupno dobro v živo iz dneva v dan. In na mnogih ravneh. Eden teh je tudi krščanstvo, kjer je načelo ljubezni do bližnjega osrednji nauk.

Demokracija išče in nudi izmenjavo in vzajemnost družbenih sil za skupno dobro v živo iz dneva v dan.

Sodobna podoba tega je zbrano romarsko občestvo v cerkvi Matere božje, Kraljice miru na tromeji treh jezikovnih skupin Slovanov, Germanov in Romanov, ki živo odseva še danes. Pri vsaki maši se sliši molitev v italijanskem, nemškem in slovenskem jeziku pa tudi avtohtona furlanščina z ravnic pod Višarji najde mesto v cerkvici in okrog nje. Prinesejo jo prebivalci Furlanske nižine zahodno od romarskega kraja na italijanskih tleh. Vse kulturne etnije na vse strani spod Višarij imajo ta romarski kraj za svoj. In prav je tako. Saj je duh evangelija prav ta, ki različne narode in kulture druži v edinost občestva, kjer so vsi enega duha in enega srca. Dobrino edinosti prinašajo in prejemajo vsi, ki potrebujejo resnico, mir, dobroto, pravičnost ... - duhovne dobrine vseh vrst v tolažbo src vseh jezikov in kultur.

Romarske skupine pripravijo bogoslužje v svoji govorici pa ne zavrnejo prošenj, zahvale, častilne molitve v drugem jeziku. Skupnost različnih jezikov in kultur temelji na zakladu enega Duha, ki biva v srcih vseh ljudi. Nestrpnosti ni, ker vlada spoštljivost in veselje miru.

Romanje treh Slovenij na prvo nedeljo v avgustu je največje redno srečanje slovenskih kristjanov iz vseh treh domovin zedinjene Slovenije.

Romanje treh Slovenij na prvo nedeljo v avgustu je največje redno srečanje slovenskih kristjanov iz vseh treh domovin zedinjene Slovenije, vendar je le eno od mnogih. Sem prihajajo vsako leto številne slovenske romarske skupine z župnij, dekanij ali drugih pobud. Veliko pa je tudi družinskih romanj in posameznikov, ki jih je prevzel in očaral ta kraj duhovnosti visoko v gorskem svetu. Veriga skalnih vrhov je veličastna kulisa in oder je cerkvica Matere Božje, Kraljice miru. Ob sončnem vremenu se pogled kar ne more ločiti od prelepe narave mogočnega alpskega sveta. Raj miru in spokojnega bogastva za dušo.

Svete Višarje nosijo preroško poslanstvo za vso Evropo in svet. Njih izrek je jasno nasprotje ideološki blodnji, da Evropi ni treba poudarjati svojega duhovnega in družbenega porekla na humusu krščanskega duha. Protikrščanstvo je sredi krščanske Evrope vedno obstajalo. Vso zgodovino so tu bivali in delovali ljudje, ki niso imeli spoznaja o živem Bogu in vere vanj. In v normalnih razmerah jih ni nihče preganjal. Ko so pa nastopile oblasti nasilno proti krščanskim koreninam Evrope, se je to vedno končalo v hudih družbenih pretresih in silnem trpljenju prebivalcev celega kontinanta. Ta zgaga se spet pojavlja v državah EU. Zaskrbljujoča je zahteva po uničenju krščanske misli in kulture. Gre za revolucionarno nasilje. To zgodbo pa že poznamo iz pretekle in polpretekle zgodovine. Vsaka se je končala z milijoni pobitih in neizmernim trpljenjem preživelih.

Kristjan z dejanji in govorico poganov ne doprinese ničesar koristnega, ker je le užitkar. Z zvestobo Kristusu pa je graditelj prihodnosti.

Vendar evropske civilizacije brez krščanstva ni. Nastane lahko nekaj drugega od drugod za druge. O tem odločamo današnji Evropejci. Odgovornost kristjanov je tu na mestu. Imamo kaj dati, ker smo veliko prejeli. Brez iskrenosti, pristnosti in poguma ostajajo vse lepe misli o evropski identiteti brez učinka. Kristjan z dejanji in govorico poganov ne doprinese ničesar koristnega, ker je le užitkar. Sebi in drugim v napoto. Z zvestobo Kristusu pa je graditelj prihodnosti.


Članek je bil objavljen v reviji Naša luč (09/2024).

Kupi v trgovini

Naša luč
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh