Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na sinodi tudi dva »napredna« ameriška škofa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 08. 2015 / 10:19
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na sinodi tudi dva »napredna« ameriška škofa

Papež sme imenovati dodatne kandidate po lastni izbiri.

V delegaciji ameriških škofov na sinodi o družini v letošnji jeseni bosta po navedbah ameriških medijev tudi dva zvesta podpornika papeža Frančiška. Kot je poročala ameriška katoliška agencija CNA, bosta za delegata v kratkem imenovana nadškof iz Chicaga, Blase Cupich, in temnopolti škof iz Youngstowna, George Murry. Papež naj bi si na sinodi želel dati prostor in glas nedvomnim podpornikom svojega načrta prenove. Na škofovskem zasedanju med 4. in 25. oktobrom v Vatikanu naj bi nadaljevali z razpravami o položaju katoliške Cerkve glede spornih vprašanj o družinski pastorali, ki so se pričele že na lanskoletnem srečanju.



Papež ima pravico, da poleg delegatov, določenih s strani narodnih škofovskih konferenc, imenuje tudi delegate po lastni izbiri. Če vest o skorajnšnjem imenovanju škofov Cupicha in Murryja drži, bosta v sinodalni delegaciji ZDA poleg štirih škofovskih predstavnikov iz razmeroma konservativnih taborov tudi dva »navdušena« prenovitelja.

Že lani novembra je Škofovska konferenca ZDA za delegate na sinodi poleg svojega predsednika, nadškofa Josepha Kurtza iz Louisvilla v ameriški zvezni državi Kentucky, imenovala še njegovega namestnika, kardinala Daniela DiNarda iz teksaške nadškofije Galveston-Houston, nadškofa največje ameriške škofije Los Angeles, Joseja Gomeza, in gostitelja svetovnega srečanja družin, nadškofa Charlesa Chaputja iz Filadelfije. Za člana sinodalnega sveta je papež imenoval washingtonskega kardinala Donalda Wuerla in pragmatičnega newyorškega kardinalk Timothyja Dolana.



Nadškof iz Chicaga Cupich je bil skupaj s konservativnim nadškofom Salvatorejem Cordileonejem iz San Francisca na seznamu škofovske konference kot nadomestni delegat. Ker naj bi papež Frančišek Cordileoneja »spregledal« in kot dodatnega kandidata imenoval »naprednega« škofa Murryja, naj bi s tem po mnenju opazovalcev pred obiskom Združenih držav Amerike v letošnjem septembru dal znamenje, ki ga ni moč prezreti.

Frančišek je lani novembra na čelo vplivne nadškofije v Chicagu Cupicha imenoval za naslednika težko bolnega in medtem že pokojnega kardinala Francisa Georgea. Med izročitvijo palija v Vatikanu letos junija je Cupicha kot edinega med novoimenovanimi nadškofi sprejel v zasebno avdienco.

Že v prvih mesecih škofovanja v Chicagu se je Cupich uveljavil kot vodja prenove znotraj ameriške škofovske konference in je svojo sled pustil tudi že v chicaški nadškofiji. Tako kot papež Frančišek tudi Cupich v središče svojega oznanjevanja postavlja družbeno pravičnost, velja pa tudi za zagovornika pravic priseljencev in se je na papeževo okoljsko okrožnico odzval s precej ambiciozno podnebno pobudo.

Škof Murry kot jezuit (in Frančiškov sobrat) izhaja iz podobnega izročila. Sodi v skupino ameriških škofov, ki so se sestajali s sindikalnimi voditelji, da bi se dogovorili o možnostih sodelovanja. V pogovorih je sodeloval tudi washingtonski kardinal Wuerl.

V Združenih državah Amerike skorajšnji imenovanji v pričakovanju papeževega obiska razumejo kot znamenje, da želi Frančišek veter sprememb vnesti tudi v ameriško Cerkev.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh