Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na šentjernejskem blagoslovu konj približno 2500 obiskovalcev

Za vas piše:
STA
Objava: 26. 12. 2012 / 12:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na šentjernejskem blagoslovu konj približno 2500 obiskovalcev

Ob godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca, se je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju zvrstilo več blagoslovov konj.

Ob godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca, se je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju zvrstilo več blagoslovov konj. Najmnožičnejši zbor, tradicionalno Štefanovo 2012, so priredili v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se je zbralo preko 150 konjenikov in približno 2500 obiskovalcev.

Kot je za STA povedal predstavnik prirediteljev, tajnik prostovoljnega gasilskega društva Dolenja Stara vas Bojan Duh, v Šentjerneju na štefanovo konje neprekinjeno blagoslavljajo že 154 let, posebnost njihove povorke pa je Štefanov prapor, ki ga na čelu povorke nosijo vse od slovenske osamosvojitve.

Število obiskovalcev današnje prireditve, ki so podobno kot nekateri konjeniki prišli z raznih koncev Slovenije in širše Dolenjske, je ocenil na približno 2500. Gre za najmnožičnejšo tovrstno prireditev v Sloveniji, je dejal.
Po besedah šentjernejskega župana Franca Hudoklina gre za ohranjanje lepe tradicije, tudi z letošnjim obiskom Štefanovega v Dolenji Stari vasi, ki je bil sicer nekoliko manjši od lanskega, pa so lahko zadovoljni. Prireditev vsako leto obišče tudi veliko mlajših obiskovalcev, kar je zagotovilo, da se bo skoraj tristo let stara tradicija na Šentjernejskem polju ohranila in nadaljevala, je poudaril.

Poleg petelina, cvička in konjskih dirk, ki jih šentjernejski konjeniški klub prireja 127 let, je konj eden izmed simbolov Šentjernejskega polja, tamkajšnji blagoslov konj ob štefanovem pa je verjetno v Sloveniji med najstarejšimi, je še za STA povedal Hudoklin.

Prireditelja današnjega Štefanovega sta bila omenjeno gasilsko društvo in občina Šentjernej. Konjeniki so se najprej zbrali na hipodromu, od tam pa se je povorka s praporščakom na čelu skozi Šentjernej odpravila proti cerkvi sv. Frančiška Ksaverja, ki je bila sredi 18. stoletja v Dolenji Stari vasi sezidana na mestu nekdanje cerkve sv. Štefana.

Konje so danes blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, Kapelah, Pišecah in še nekaterih krajih omenjenega območja. Blagoslov konj so pripravili tudi na Bledu in v Lipici.

Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh