Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na pot s sv. Martinom – od Hodoša do Opatjega sela

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 12. 05. 2022 / 07:04
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 14:18
Na pot s sv. Martinom – od Hodoša do Opatjega sela
Predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski p. Edvard Kovač je v Opatjem selu izročil Martinovo romarsko palico romarju Urošu Vidoviču. FOTO: Ksenja Hočevar

Na pot s sv. Martinom – od Hodoša do Opatjega sela

Slovenski del Velike evropske kulturne poti sv. Martina, dolg 550 km, je v celoti označen; na pot so se že podali prvi romarji in pohodniki.

»Učitelj v prisrčnosti, sprejemanju ljudi v stiski ter ljubezni do bližnjega.« Tako je sv. Martina leta 2016, ko se je krščanski svet spominjal 1700. obletnice svetnikovega rojstva, med splošno avdienco označil papež Frančišek. Že dobro desetletje prej (2005) je Svet Evrope svetnika oklical za evropsko osebnost, Poti sv. Martina, Via Sancti Martini, pa podelil naziv Velika evropska kulturna pot Sveta Evrope. Del te okrog 2500 km dolge poti od Sombotela na Madžarskem, kjer se je Martin leta 316 rodil, do francoskega mesta Tours, kjer je pokopan, je tudi 550 kilometrov poti po Sloveniji. V nedeljo, 8. maja, so s slavjem v Opatjem selu odprli še zadnji, t. i. primorski odsek poti od Logatca do Opatjega sela, nato pa po pet kilometrov prehojene poti na zunanji steni cerkve na Kostanjevici na Krasu blagoslovili še zadnjo stopinjo, prepoznaven simbol tudi pri nas enega najbolj priljubljenih svetnikov.

Po 550 km: Kdo pravi, da je Slovenija majhna?

Slovenski d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh