Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem 300. obletnica kronanja Črne Marije iz Čenstohove

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 01. 2017 / 08:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem 300. obletnica kronanja Črne Marije iz Čenstohove

Čenstohovska Marija je ena prvih okronanih Marijinih podob zunaj Rima.

Poljski parlament je med ločenimi zasedanji obeh domov odobril sklep glede obhajanja 300. obletnice kronanja Device iz Čenstohove za Kraljico Poljske, poroča Radio Vatikan. Njeno podobo, poznano pod imenom Črna Marija, hranijo v svetišču na Jasni Gori. To je ena prvih okronanih Marijinih podob zunaj Rima, kar se je zgodilo 8. septembra 1717.



Spodnji dom poljskega parlamenta ali Sejm poudarja, kako je ta slovesnost združila vse družbene stanove in postala izraz narodne vere. Poslanci so tako izrazili prepričanje o posebnem pomenu marijanskega češčenja za celotno državo.

Predstojnik svetišča na Jasni Gori, p. Marian Waligora, kjer podobo Črne Marije hranijo že 600 let, je prepričan, da bo spomin na zgodovinski dogodek iz leta 1717 prinesel pomenljiv prispevek k širjenju domoljubnih in verskih poljskih izročil. Med drugim bo osnoval lekcijo o narodni zgodovinski dediščini in pomembno vzgojno podporo za nove generacije.

Sodeč po ocenah raziskovalnega centra (Pew Research Center) je Poljska med državami Evropske zveze tista, ki je etnično in versko najbolj homogena. Preko 70 % Poljakov ima katoliško vero za pomemben kriterij narodne pripadnosti. Poznavalci družbenih tematik še poudarjajo, da je glede na druge evropske države katoliška Cerkev na Poljskem deležna tudi velikega zaupanja, saj vanjo verjame kar 70 % državljanov, in da je družba v svoji celoti bolj religiozna kot drugod.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh