Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Nizozemskem letos brez polnočnih bogoslužij

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 12. 2021 / 15:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 20:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Nizozemskem letos brez polnočnih bogoslužij
Cerkev nikakor ne sme postati »vir koronaokužb« FOTO: Tatjana Splichal

Na Nizozemskem letos brez polnočnih bogoslužij

Katoliška cerkev na Nizozemskem je včeraj začasno prepovedala obhajanje javnih bogoslužij po 17. uri.

To velja tudi za božične polnočnice in blagoslove jaslic v božičnem času, so po navedbah avstrijskega Kathpressa poročali nizozemski mediji. Cerkev nikakor ne sme postati »vir koronaokužb«, so pojasnili pri Nizozemski škofovski konferenci. Že ob lanskem božiču so bile tradicionalne polnočne maše zaradi koronaepidemije odpovedane.

Kljub težkim razmeram naj vsem zasveti Kristusova luč, ki nam je bila na ta svet darovana v odrešenje.

»Tako kot sta Marija in Jožef v dneh pred Jezusovim rojstvom doživljala številne težave, pot proti božiču tudi v letošnjem letu za marsikoga ne bo lahka,« so zapisali nizozemski škofje: »Kljub temu naj vsem zasveti Kristusova luč, ki nam je bila na ta svet darovana v odrešenje.«

Škofje pozivajo tudi vse župnije na Nizozemskem, naj se že zdaj pripravijo na trenutne razmere in vse uredijo tako, da bodo verniki lahko adventna in božična bogoslužja obhajali pred 17. uro. Pravila bodo namreč veljala tudi za svete maše med božično devetdnevnico in v božični osmini.

Poleg nove uredbe na Nizozemskem ves čas veljajo tudi vsi dosedanji ukrepi za preprečevanje širjenja koronaokužb.

Začasna pravila škofovske konference veljajo za obhajanje bogoslužij in za vsa druga cerkvena zbiranja – tudi verouk in vsa srečanja župnijskih skupin. Nova uredba je že v veljavi, tako da duhovniki že ob koncu tedna ne bodo smeli obhajati javnih večernih bogoslužij. Vsa zbiranja vernikov je treba prirediti tako, »da se do 17. ure že zaključijo,« tako nizozemski škofje.

Poleg nove uredbe pa ves čas veljajo tudi vsi dosedanji ukrepi za preprečevanje širjenja koronaokužb: verniki na Nizozemskem morajo tako še vedno uporabljati zaščitne maske in upoštevati zadostno medosebno razdaljo. Če bo potrebno, bodo morale posamezne župnije uvesti rezervacije za udeležbo pri bogoslužju.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh