Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Ljubljanskem gradu pregledna razstava o Gruberjevem delu

Objava: 18. 04. 2007 / 11:50
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Ljubljanskem gradu pregledna razstava o Gruberjevem delu

Duhovnik, redovnik in znanstvenik Gabrijel Gruber se je v zgodovino mesta Ljubljane zapisal z rečnim prekopom in poznobaročno palačo ob njem. V Kazematih na Ljubljanskem gradu so v torek odprli razstavo, na kateri so razstavljena arhivska gradiva in dokumentacija, ki predstavljajo več vidikov Gruberjevega dela - od profesorja na gimnaziji, direktorja navigacijske direkcije in arhitekta do slikarja in jezuitskega generala.

Razstavo je Arhiv RS pripravil v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, je bila prvič postavljena v Gruberjevi palači novembra 2005, ob 200-letnici Gruberjeve smrti. Na Gradu bo na ogled do 27. maja.

Jezuit Gabrijel Gruber je bil rojen leta 1740 na Dunaju, študiral pa je v Gradcu. V Ljubljano je prišel leta 1768 kot mlad profesor mehanike in hidravlike, postal je predstojnik stolice za risanje, geometrijo, mehaniko in hidravliko na liceju pri jezuitskem kolegiju. Gruber je zaradi vsestranske razgledanosti postal cerkveni svetnik, navigacijski direktor pri takratni kranjski deželni oblasti in član predhodnice Kranjske kmetijske družbe. Svoja vedenja je objavljal v knjigah.

VEČ

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh