Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na letošnjem Liffu več kot sto filmov

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 08. 11. 2012 / 12:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na letošnjem Liffu več kot sto filmov

V Ljubljani se je včeraj s humornim uvodom slovenskega para stand up komikov Slona in Sadeža začel največji slovenski filmski festival Liffe. Pred začetkom prodali že več kot 30 tisoč vstopnic.

Liffe že 23. »v svoje sedeže« vabi filmoljube in jim ponuja 97 celovečercev ter 13 kratkih filmov. Festival sta namesto uvodnega govora odprla Slon in Sadež, ki sta v uvodu hudomušno poskusila dokazati, da bi morali namesto uvodnega filma Kena Loacha Angelski delež, ki je plagiat, predvajati štajerski film Kanglerski delež.

Film Angelski delež je grenko-sladka komedija o mladih glasgowskih delavcih, ki svojo priložnost najdejo v poslu z alkoholom. Britanski režiser Loach, znan po naturalističnem slogu in trezni obravnavi družbene problematike, je o svojem zadnjem filmu zapisal, da je število mladih brezposelnih v Veliki Britaniji preseglo milijon. Hotel je povedati zgodbo o mladih, ki se soočajo z brezupno prihodnostjo. Kako to učinkuje na ljudi in kakšno samopodobo dobijo, se sprašuje Loach, ki opozarja, da žanr komedije kljub vsemu ne igra odrešilne vloge.

Na Liffu bodo letos na ogled nekateri zelo pričakovani filmi, kot so Misija Argo Bena Afflecka, Daleč za griči Christiana Mungiuja, Hannah Aarendt Margarethe von Trotta, Ljubezen Michaela Hanekeja, Na cesti Walterja Sallesa, Rja in kost Jacquesa Audiarda in Speča lepotica Marca Bellocchia in Holy Motors Leosa Caraxa.

V sekciji Perspektive, v sklopu katere so v igri filmi mlajše generacije za nagrado vodomec, domači filmski kritiki veliko stavijo na filme Otroka iz zgornjega nadstropja Ursule Maier, Klip Maje Miloš, Zveri južne divjine Benha Zeitlina, Mlada noč slovenskega režiserja Olma Omerzuja in Odprimo vrata in okna Milagros Mumenthaler.

Liffe je mogoče spremljati v Ljubljani v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, v Kinu Komuna, Slovenski kinoteki, Kinu Šiška in Kinodvoru, nekaj izbranih filmov bo na ogled tudi v Koloseju Maribor.

Poseben sklop filmov z imenom Kinobalon na Liffu je namenjen tudi otrokom in mladim, ki bodo za šolske oglede potekali v dopoldanskem času v Kinodvoru in Cankarjevem domu. Med filmi so Božičkov vajenec, Kauwboy, Mali volkodlak Dolfi, Ali-ali, Ledeni zmaj in Žirafa.


Foto: Liffe

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh