Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na leto razdelijo približno 1400 ton presežne hrane

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 10. 2021 / 10:24
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na leto razdelijo približno 1400 ton presežne hrane
Hrano donira več kot 110 trgovin po Sloveniji in nekateri drugi lokali ter institucije. FOTO: Tatjana Splichal

Na leto razdelijo približno 1400 ton presežne hrane

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi letos objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane. Skupna višina sredstev, namenjena za sofinanciranje nakupa tehnične opreme, je znašala do 50.000 evrov. Denar so izplačali 10 upravičencem.

Z doniranjem hrane se borimo proti pomanjkanju hrane, hkrati pa prispevamo tudi k zmanjšanju količin presežkov hrane, pojasnjujejo na ministrstvu. V Sloveniji na leto razdelimo približno 1400 ton presežne hrane.

13 vlog, denar 10 upravičencem

Na razpis je prispelo 13 vlog, vendar dve nista bili vloženi v skladu z razpisno dokumentacijo. Sredstva v višini dobrih 36.500 evrov izplačali 10 upravičencem, saj eden od njih ni vložil zahtevka. Kmetijskih minister dr. Jože Podgoršek je ob tem izrazil zadovoljstvo, da lahko ministrstvo na tem pomembnem področju trajnostnega razvoja izvaja dejavnosti in pomaga pri zmanjševanju presežkov hrane in njenim zavržkom.

Najvišji odobren znesek sofinanciranja je znašal do skoraj 7500 evrov.

Na leto razdelijo 1400 ton presežne hrane

Po podatkih Slovenske Karitas, Zveze Lions klubov Distrikt-129 Slovenija, Rdečega križa Slovenije in Slovenske filantropije na leto razdelimo približno 1400 ton presežne hrane, ki jo prejema več kot 11.500 ljudi. Hrano donira več kot 110 trgovin po Sloveniji in nekateri drugi lokali ter institucije. Pri razdeljevanju sodeluje okoli 300 ljudi.

Varnost živil

Presežno hrano je mogoče prerazdeliti, če je primerna za prehrano ljudi in izpolnjuje vse zahteve glede varnosti živil, kot so določene s pravili EU o varnosti živil in informacijah o živilih za potrošnike ter zadevnimi nacionalnimi pravili.

Nalaganje
Nazaj na vrh