Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Lampedusi odpirajo muzej zaupanja in dialoga

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 05. 2016 / 07:08
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Lampedusi odpirajo muzej zaupanja in dialoga

Na ogled tudi Caravaggieva slika v spomin na begunskega dečka Aylana.

Na južnoitalijanskem otoku Lampedusa bodo 3. junija slovesno odprli sredozemski muzej zaupanja in dialoga. Za prvo razstavo je galerija Uffizi iz Firenc v spomin na triletnega dečka Aylana Kurdija, katerega truplo so našli na turški obali in ki simbolizira vse žrtve begunske krize, posodila Caravaggievo sliko spečega Kupida.

Upodobitev angelčka v globokem spanju naj bi simbolno upodabljala ne le preminulega dečka, ampak vse otroke, ki so na migrantski poti upanja bodisi umrli ali pa so uspeli preživeti.

Caravaggieva slika je le ena izmed več deset umetnin, ki so jih vodilni muzeji na tem območju posodili za razstavo ob odprtju novonastalega muzeja na Lampedusi. Odprtja naj bi se po navedbah italijanskih medijev udeležil tudi predsednik države Sergio Mattarella.

Po podatkih Sveta Evrope je lani v Evropo prišlo okoli 300.000 begunskih otrok. Eden od treh beguncev in prosilcev za azil, ki so na območju med Grčijo in Turčijo, je otrok. Od septembra lani sta pri poskusu prečkanja Sredozemskega morja povprečno na dan utonila dva otroka.

Od začetka begunske krize je po podatkih Europola izginilo najmanj 10.000 otrok. V številnih državah otroci brez spremstva, prosilci za azil, izginejo le v nekaj dneh, potem ko jih namestijo v sprejemne centre za begunce.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh