Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Krki bodo blagoslovili novo župnišče, ki so ga gradili tri leta

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 09. 2024 / 08:41
Oznake: Duhovnik, Škof, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2024 / 08:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Krki bodo blagoslovili novo župnišče, ki so ga gradili tri leta
Novo župnišče in cerkev sv. Kozme in Damijana. Med njima že stoji mlaj, ki napoveduje slovesen dogodek. FOTO: Osebni arhiv Župnije Krka

Na Krki bodo blagoslovili novo župnišče, ki so ga gradili tri leta

V dolenjski župniji Krka, kjer sta zavetnika župnijske cerkve sv. Kozma in Damijan, je v teh zelo živahno. Že od nedelje, 22. septembra, potekajo različni dogodki v okviru Kozmijanovih dni, ki bodo dosegli vrhunec v nedeljo, 29. septembra, ko pripravljajo farni dan. Ob tem bodo blagoslovili in odprli novo župnišče, somaševanje pred tem pa bo vodil novomeški škof Andrej Saje.

Temeljni kamen za novo župnišče so položili pred tremi leti, 19. septembra 2021, sama gradnja pa je trajala slabe tri leta. »Idejne priprave so se začele že v času župnikovanja Marka Burgerja. Priprave na gradnjo, priprava vse dokumentacije in dovoljenj za gradnjo pa se je začelo ob nastopu mojega župnikovanja«, je pred nedeljskim blagoslovom za spletno Družino povedal župnik Dejan Pavlin: »Prisotnost arheologov na terenu, kjer stoji novo župnišče, nam je vzelo veliko časa in tudi financ. Treba je bilo plačati tudi delo arheologov.«

Župnik na Krki Dejan Pavlin. FOTO: FB profil Dejana Pavlina

Župnišče s tremi nadstropji

Novo župnišče je veliko 12x16 metrov z dodano garažo, ki je samostojen objekt. V novem župnišču so župnijska pisarna, kuhinja in obednica, toaletni prostori, veroučna oz. večnamenska učilnica ter manjša knjižnica. V kletnih prostorih so uredili kapelo, prostor za mladino in animatorje, kurilnico in shrambo. V zgornjem nadstropju pa je spalni prostor za župnika, manjša kuhinja, toaletni prostori ter apartmaja za goste. V župnišču je tudi dvigalo, ki povezuje nadstropja.

Primeren za različne skupine

V novem župnišču bodo potekale vse kateheze oz. verouk za otroke in mladino. »Prav tako razna srečanja in sestanki, tako animatorjev, katehistinj, župnijskega pastoralnega sveta in kar je treba za dobro delovanje župnije. Prostori so namenjeni srečevanju različnih skupin, od otroških, pevskih zborov, vaj za orkester, starejših in drugih.

Gradnja je župnijo do zdaj stala 820 tisoč evrov. FOTO: Osebni arhiv Župnije Krka

Veliko prostovoljnih in neplačanih ur

Župnišče so v veliki meri zgradili s prispevki župljanov, ki so prispevali les za gradnjo. »Opravljenih je bilo mnogo prostovoljnih in neplačanih ur dela različnih obrtnikov iz župnije in dela župljanov, ki so s svojimi stroji, traktorji in pridnimi rokami pomagali pri gradnji,« se pohvali župnik. Denar so zbirali tudi ob pogrebih pokojnih in vsako prvo nedeljo v mesecu. Obenem je občina odkupila staro župnišče in s tem prispevala denar. Prav tako so od novomeške škofije prejeli posojilo, ki ga bodo začeli odplačevati v prihodnjem letu.


Želja, da bi župnišče postalo duhovno središče kraja

Gradnja je do sedaj stala 820 tisoč evrov. »Vsa dela, ki smo jih izvajali, smo plačevali sproti. V zadnjem času pa se je nabral dolg, ki ga bomo morali v prihodnosti še odplačati«, nadaljuje Pavlin, ki se kot župnik zelo veseli novega župnišča, ki bo omogočil boljše in kakovostnejše pogoje bivanja. »Predvsem pa sem vesel za naše župljane, ki so dolgo čakali na nov župnijski dom. Želim si, da župnišče ne bi bilo samo zidovje, ki krasi kraj, v katerem bivamo, ampak bi postalo duhovno središče kraja, kamor bodo radi zahajali župljani, kjer bodo duhovno rasli in se bodo združevale vse generacije. Ponosen in vesel sem, da nam je skupaj uspelo, čeprav nas čaka še kar težek finančni zalogaj. A v slogi je moč in z Božjo pomočjo in Marijinim varstvom ter priprošnjo svetih Kozme in Damijana nam bo tudi to uspelo«, je prepričan župnik Dejan Pavlin, ki je letos julija dopolnil 40 let. 

Kupi v trgovini

Novo
Dnevnik župnijske gospodinje
Leposlovje
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh