Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Prepoved obiskov v Domu upokojencev Nova Gorica

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 01. 2022 / 09:29
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Prepoved obiskov v Domu upokojencev Nova Gorica
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Prepoved obiskov v Domu upokojencev Nova Gorica

Pri osmih stanovalcih Doma upokojencev Nova Gorica so potrdili okužbe z novim koronavirusom, zato so dom za obiske zaprli. Obiske so omejili do ponedeljka, 10. januarja.

Direktor doma Bojan Stante je za STA povedal, da imajo okuženi stanovalci blage simptome in da nihče od njih ni huje zbolel ter da so jih že izolirali od drugih stanovalcev. Okuženi stanovalci so sicer vsi cepljeni ali so covid-19 že preboleli. Okužbo so sicer potrdili v petih od osmih oddelkov doma upokojencev. Kot je še povedal direktor, lahko svojci stanovalcem prinesejo pakete in jih pustijo na recepciji doma upokojencev. M. M.

Nova koronavirusna različica v Franciji

Znanstveniki v Franciji so že pred tedni identificirali novo različico koronavirusa, ki ima še več mutacij od omikrona, kar 46. O tem danes poroča več tujih medijev, ki jih povzema STA. Z novo različico B.1.640.2, ki ji pravijo tudi IHU, se je potrjeno okužilo najmanj 12 ljudi na jugovzhodu Francije, na območju Marseilla. O novi različici IHU je doslej znanega malo in ni še jasno, kako nevarna je. M. M.

Zaveza k izogibanju jedrskega konflikta in preprečevanju širjenja jedrskega orožja

Rusija, Francija, Kitajska, Velika Britanija in ZDA so v skupni izjavi poudarile, da se v jedrski vojni ne more zmagati in zato do nje ne sme nikoli priti, poročajo tuji mediji. »Prepričani smo, da je treba preprečiti širjenje takšnega orožja,« so v skupni izjavi sporočile stalne članice Varnostnega sveta ZN. Države, ki imajo kot stalne članice pravico do veta v Varnostnem svetu ZN, so svojo izjavo objavile en dan pred konferenco pogodbe o neširjenju jedrskega orožja na sedežu ZN v New Yorku. Dogovor, ki je stopil v veljavo leta 1970, služi kot temelj za nadzorovanje jedrskega orožja, v katerem so se jedrske sile zavezale k razorožitvi. V izjavi so se velesile zavezale, da je najbolj pomembna odgovornost jedrskih sil, preprečiti spopad med seboj. Jedrsko orožje lahko služi le za obrambo in preprečevanje spopada. Mednarodno pa želijo države sodelovati pri cilju sveta brez jedrskega orožja. T. M. 

Avstrija, Hrvaška: v tednu oz. dveh podvojitev novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 5.496 okužb z novim koronavirusom, kar je več kot dvakrat več v primerjavi s tednom dni prej, ko so jih potrdili 2.416, poroča STA. Delež pozitivnih PCR-testov je trenutno 1,5 odstotka. Bolj nalezljiva različica omikron v Avstriji prevladuje od konca preteklega leta. Na Hrvaškem pa je do podvojitve novih okužb z novim koronavirusom prišlo v dveh tednih: v zadnjih 24 urah so potrdili 5.845 novih koronaokužb, kar je dvakrat več kot pred 14 dnevi. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 1.817 covidnih bolnikov, od tega jih je 233 na medicinskih ventilatorjih. Nazadnje je umrlo 46 covidnih bolnikov. M. M. Š.

Volitve italijanskega predsednika 24. januarja

Predsedniške volitve v Italiji se bodo začele 24. januarja, so danes po navedbah STA sporočili iz tamkajšnje poslanske zbornice. V Italiji predsednika ne volijo neposredno, temveč člani obeh domov parlamenta in predstavniki regij. Skupno zasedanje poslanske zbornice, senata in predstavnikov 20 regij se bo začelo 24. januarja ob 15. uri. Sedanjemu predsedniku, 80-letnemu Sergiu Mattarelli, se sedemletni mandat izteče 3. februarja, za vnovičnega pa se ne namerava potegovati, čeprav se Gibanje pet zvezd, največja posamezna sila v italijanskem parlamentu, zavzema za to, da bi Mattarella ostal na položaju. Uradno predsedniške kandidature ni napovedal še nihče, kot kandidata pa najpogosteje omenjajo sedanjega premierja in nekdanjega šefa Evropske centralne banke Maria Draghija. M. M. Š.

V Nemčiji množični protesti proti ukrepom za zajezitev koronavirusa

Po vsej Nemčiji se je v ponedeljek zvečer protestov proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa udeležilo več kot 35.000 ljudi. Številni protesti so bili predhodno prijavljeni, nekateri shodi ne in so bili zaradi tega nezakoniti. Poleg protikoronskih omejitev v vsakdanjem življenju je jeza številnih protestnikov namenjena načrtom o obveznem cepljenju proti koronavirusu, ki jim je naklonjena nemška koalicijska vlada. V Nemčiji je sicer proti koronavirusu trenutno cepljenih nekaj več kot 71 odstotkov prebivalstva. Številni, ki so prejeli že dva odmerka cepiva proti koronavirusu, so bili že tudi cepljeni s poživitvenim odmerkom. Kljub temu pomemben delež prebivalstva (25,8 odstotka) ni cepljen. To vključuje tudi otroke, ki so stari manj od pet let, saj cepljenje proti koronavirusu zanje še ni na voljo. Za necepljene proti koronavirusu v Nemčiji veljajo velike omejitve v vsakdanjem življenju po vsej državi, vključno s prepovedjo vstopa v številne trgovine in objekte za prosti čas. T. M. 

Zunanji ministri Nata v petek na izrednem srečanju o ukrajinski krizi

Zunanji ministri Nata bodo na izrednem virtualnem zasedanju v petek razpravljali o krepitvi ruske vojaške navzočnosti ob meji z Ukrajino ter o širših varnostnih vprašanjih v Evropi, so po navedbah STA danes sporočili z zavezništva. Do srečanja prihaja v času napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize in pred napovedanim srečanjem Sveta Nato-Rusija. Srečanja, ki ga prirejajo v obliki videokonference, se bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Zasedanje bo vodil glavni tajnik Nata Jens Stoltenberg, ki bo po pogovorih imel tiskovno konferenco. M. M. Š.

ZDA: v enem dnevu zabeleženih več kot milijon koronaokužb

V Združenih državah Amerike so včeraj zabeležili več kot milijon novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar velja za svetovni rekord, poroča STA. Nova koronavirusna različica omikron se po državi še naprej širi z bliskovito hitrostjo. Dnevno število potrjenih okužb je v ZDA zdaj prvič od začetka koronaepidemije preseglo milijon. Prejšnji rekord je bil zabeležen 30. decembra, ko so v državi v enem dnevu zabeležili skoraj 600.000 novih okužb; včeraj so v ZDA zabeležili tudi 1.688 smrti covidnih bolnikov. V državi s približno 330 milijoni prebivalcev se je z novim koronavirusom doslej okužilo več kot 56 milijonov ljudi, več kot 827.000 pa jih je umrlo. V celoti cepljenih je 62 odstotkov prebivalcev, več kot 33 odstotkov pa jih je doslej prejelo poživitveni odmerek. M. M. Š.

Čile: v živalskem vrtu proti covidu-19 cepili tudi živali

Čile je postala prva država v Latinski Ameriki, ki je začela cepiti živali v živalskih vrtovih. Prva sta cepivo prejela bengalski tiger Charly in bornejski orangutan Sandai v živalskem vrtu Buin v prestolnici Santiago de Chile, poroča STA. Koronavirusno bolezen, zaradi katere je umrlo več kot 5,4 milijona ljudi, so doslej potrdili tudi pri opicah v številnih živalskih vrtovih, pa tudi pri jelenih v naravi in pri različnih hišnih ljubljenčkih: okužbo so zaznali pri levih v Singapurju, Zagrebu in Washingtonu, pri povodnih konjih v Belgiji, pri sumatrskih tigrih v Indoneziji in pri gorilah v Atlanti. S cepljenjem želijo zaščititi živali, ki so najbolj dovzetne za okužbo, obenem pa preučiti, ali cepiva ustvarjajo imunost in za koliko časa. Uporabljeno cepivo je bilo razvito posebej za živali, vendar še ni na voljo za prodajo.
M. M. Š.

Dvojčka v Kaliforniji rojena v različnih letih

V kalifornijskem mestu Salinas sta se okoli novega leta v 15-minutnem razmiku rodila dvojčka, ki pa rojstnega dne ne bosta praznovala ne na isti dan ne v istem mesecu. Rojena sta celo vsak v svojem letu: deček se je rodil 31. decembra 2021 ob 23.45, deklica pa točno opolnoči 1. januarja 2022, poroča STA. Aylin Yolanda Trujillo je bila torej prvi otrok, rojen v okrožju Monterey v letu 2022, njen starejši brat Alfredo Antonio Trujillo pa se je rodil petnajst minut pred njo. Dvojčka imata še dve starejši sestri in brata, ki se nadvse veselijo novih družinskih članov. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh