Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Mnoge države pred prazniki zaostrujejo ukrepe

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 12. 2021 / 11:06
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 19:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Mnoge države pred prazniki zaostrujejo ukrepe
Božični in novoletni prazniki so pred vrati. FOTO: Pexels

Na kratko: Mnoge države pred prazniki zaostrujejo ukrepe

Več evropskih držav je pred božično-novoletnimi prazniki zaostrilo epidemiološke ukrepe.

Razlog je najnovejša koronavirusna različica omikron, ki se je v tednih pred božičem začela hitro širiti po Evropi. Države se v teh dneh redkeje odločajo za popolna zaprtja, priporočajo pa omejeno druženje. Avstrija se je že konec novembra odločila za tritedensko popolno zaprtje države, ki se je 12. decembra končalo, a le za cepljene in prebolevnike. Za ostale posameznike bo popolno zaprtje veljalo do konca leta. Podobno kot Avstrija je tudi Italija pred prazniki zaostrila pogoje za vstop v državo. V Italiji so od 6. decembra do 15. januarja necepljeni oz. tisti, ki koronavirusa niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja. Na sosednjem Hrvaškem pred prazniki ukrepov niso dodatno zaostrovali, dovoljeni so bili tudi adventni sejmi. T. M. 

Mozartov teden v Veroni 

V Veroni se pripravljajo na Mozartov teden, s katerim bodo obeležili 252. obletnico skladateljevega obiska mesta. Tedaj 13-letni Wolfgang Amadeus Mozart je namreč 27. decembra 1769 z očetom pripotoval v Verono. To je bilo Mozartovo prvo potovanje v Italijo. Koncerti v poklon avstrijskemu skladatelju se bodo vrstili med 5. in 11. januarjem. Po poročanju tujih medijev so koncerti načrtovani na zgodovinskih lokacijah v mestu, kjer je skladatelj nastopal v svoji mladosti. Z očetom sta navezala stike s kulturno elito mesta, obisk pa se je končal z Mozartovim nastopom v dvorani Maffeiana 5. januarja 1770. T. M. 

Spomladi v Mariboru na voljo izposoja koles

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes z direktorjem podjetja Europlakat Markom Kolblom podpisal pogodbo za vzpostavitev sistema izposoje oziroma souporabe koles v tem mestu. Predvidoma ga bodo zagnali aprila prihodnje leto, prva ura vožnje pa bo za uporabnika brezplačna, poroča STA. Kot je pojasnil župan, je ob odpiranju mesta za pešce ljudem treba omogočiti dostop brez avtomobila. Postaje so zaenkrat večinoma v mestnem središču in so skrbno izbrane glede na stanovanjske, izobraževalne ter druge za mesto in mobilnost pomembne lokacije in ustanove. Obseg sistema bodo postopno širili: do konca leta želijo vzpostaviti vsaj 25 tovrstnih postaj. M. M. Š.

Raziskave kažejo na manjšo verjetnost hospitalizacije pri okužbi z omikronom

Dve britanski študiji sta pokazali, da je pri okužbi s koronavirusno različico omikron verjetnost hospitalizacije manjša kot pri okužbi z doslej prevladujočo različico delta, poroča STA. Raziskavi sta tako potrdili trend, ki so ga zaznali v Južni Afriki, kjer se je omikron najprej razširil. Strokovnjaki so pri interpretaciji obeh raziskav zaenkrat še previdni in opozarjajo, da bi lahko prednosti lažjega poteka bolezni izničila izredna nalezljivost omikrona, kar pomeni, da bo naval na bolnišnice vseeno velik. Poleg tega zaenkrat še ni jasno, ali je manjše število hospitalizacij posledica značilnosti omikrona ali pa večje odpornosti populacije zaradi preteklih okužb in cepljenja. M. M. Š.

Slovenska ustava je stara 30 let

Mineva natanko 30 let od sprejema ustave samostojne Slovenije. Temeljni in najvišji splošni pravni akt je tedanja skupščina sprejela 23. decembra 1991 in je pomenil osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije tudi v pravnem smislu. Obletnico sprejema ustave so na ustavnem sodišču sicer obeležili že pred enim tednom s slavnostno sejo. Na slavnostni seji je novi predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto med drugim poudaril, da ustava ni zgolj cilj, ampak sredstvo, ki ga je treba ustrezno razumeti in uporabljati. Ustava je tudi zaveza in poziv njenim naslovnikom, v prvi vrsti nosilcem oblasti, da jo udejanjajo. T. M. 

V Italiji potrdili rekordnih več kot 44.000 novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili še 44.595 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije pred skoraj dvema letoma, so danes po navedbah STA sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Kljub porastu števila okužb ostaja število hospitalizacij na nižji ravni kot pred letom dni, vendar naj bi vlada zaradi grožnje omikrona še danes zaostrila ukrepe. Po ocenah pristojnih oblasti omikron v Italiji predstavlja okoli 28 odstotkov vseh novih primerov okužb in ocenjujejo, da se število primerov omikrona podvoji vsak drugi dan. Italijanska vlada bo tako predvidoma še danes zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije: znova naj bi uvedli obvezno nošenje mask na prostem in skrajšali veljavnost cepljenja z devet na šest mesecev od februarja dalje. Za obiske kinodvoran, gledališč in športnih dogodkov ter na javnem prevozu bodo predvidoma obvezne maske tipe FFP2, covidno potrdilo pa bo po novem obvezno tudi za vse stranke v notranjih prostorih barov in restavracij. M. M. Š.

Biden pripravljen na vnovično predsedniško tekmo s Trumpom

Ameriški predsednik Joe Biden se je pripravljen še enkrat potegovati za predsedniški položaj z Donaldom Trumpom. Kot navaja STA, bi ga Trumpova kandidatura celo spodbudila k vnovičnemu sodelovanju v predsedniški tekmi leta 2024: »Če bom zdrav tako, kot sem zdaj, če bom dobrega zdravja, potem bom še enkrat kandidiral,« je povedal na televiziji ABC. Trump je že večkrat nakazal, da bi se lahko leta 2024 znova potegoval za predsedniški položaj, na katerem je bil doslej en mandat od januarja 2017 do januarja letos, vendar svojih načrtov za prihodnost še ni predstavil. M. M. Š.

Tretji odmerek cepiva AstraZenece učinkovit proti različici omikron

Tretji, poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni proizvajalca AstraZeneca občutno poveča količino protiteles proti koronavirusni različici omikron, so danes po navedbah STA sporočili iz britanskega podjetja. Kot so pojasnili, je tretji odmerek nevtraliziral različico omikron do stopnje, ki je podobna tisti po drugem odmerku v primeru različice delta. Raziskavo so opravili na univerzi v Oxfordu, kjer je AstraZeneca lani razvila svoje cepivo. Njeni izsledki podpirajo vključitev poživitvenega odmerka v nacionalne strategije cepljenja. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh