Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Krasu je znova zagorelo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 18. 07. 2024 / 11:30
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2024 / 15:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Krasu je znova zagorelo
Ogenj se je hitro razširil po celotnem hribu. FOTO: FB Gasilska zveza Slovenije

Na Krasu je znova zagorelo

V kraju Škrbina proti hribu Trstelj na Krasu je danes malo pred 10. uro izbruhnil požar. Na terenu so gasilci iz goriške in obalno-kraške regije, nekatere lokalne ceste so zaprte, lokalno električno omrežje je izklopljeno. Po novejših informacijah naj bi šlo za dva ločena požara.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je dopoldne za STA povedal, da je zagorelo v smeri Škrbine proti Trstelju na Krasu v Občini Komen. Aktivirana so vsa gasilska društva kraške regije, Primorske in Goriške, v zraku sta dva policijska helikopterja in dve letali air tractor, sodelovali pa naj bi tudi gasilci iz Italije. Požar je sicer od državne meje oddaljen kakih deset kilometrov. Slovenska vojska je kasneje sporočila, da se je vključila v gašenje še z dvema helikopterjema, v pripravljenosti pa so še dodatne sile in sredstva.

Air tractor gasi s 3000 litri vode, helikopterji pa z do 900 litri.

Po zadnjih podatkih je sicer trenutno aktiviranih 70 gasilskih enot z več kot 200 gasilci in državna enota za gašenje iz zraka. Curk prebivalce z območja požara poziva, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj zaradi varnosti ne zahajajo na požarišče.

Aktiviran državni načrt

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je zelo kmalu po izbruhu požara aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. Uprava za zaščito in reševanje je sicer te dni razglasila veliko požarno ogroženost za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala. Točen vzrok za nastali požar še ni znan.


Intervencija še nekaj dni

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so na družbenem omrežju X sporočili še, da gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici. Do popoldneva je zajel okoli 150 hektarjev gozdnatih površin in naj bi bil pod nadzorom. Na posnetkih, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih, je videti gost dim, ki se širi z več požarišč. Vodja intervencije Simon Vendramin je medijem popoldne sporočil, da gre pravzaprav za dva ločena požara. Ocenjuje, da bo intervencija trajala še nekaj dni, ogenj pa naj ne bi več ogrožal koče na Trstelju in tamkajšnje infrastrukture. Ovce so že dopoldne uspešno evakuirali.


»Požar je obsežen, podoben tistemu pred dvema letoma,« je za N1 že dopoldne komentiral Andrej Ferlinc s Policijske uprave Nova Gorica. Težave zopet povzroča močan veter, ki razpihuje ogenj. Glede na napovedi ARSO bo burja verjetno ponehala šele v soboto zvečer. Nekaj padavin bi lahko na Krasu padlo v noči na soboto.

Odziv Nataše Pirc Musar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar spremlja razvoj požara. Prebivalce s požarišča je pozvala, da v teh težkih trenutkih ostanejo mirni in dosledno upoštevajo navodila pristojnih za zagotovitev varnosti. Preko družbenega omrežja X je že izrekla iskreno hvaležnost in podporo gasilcem ter vsem, ki se nesebično borijo s požarom. »Vaša predanost je neprecenljiva, v danih razmerah pa vam želim kar se da varno opravljanje dela. Skupaj smo močni. Ostanimo varni,« je zapisala.

FOTO: FB Gasilska zveza Slovenije

Napotki NIJZ za ravnanje ob požaru

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil napotke za ravnanje v primeru požara. Navedli so, da smo škodljivim plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi preko hrane in vode. Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti. Telo se odzove z vnetjem sluznice, katerega posledice so solzenje oči, izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal, srca in ožilja se lahko povečajo. Še posebej so ogroženi tudi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši in sladkorni bolniki.

FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih. NIJZ tako poudarja upoštevanje priporočil ekip za reševanje oz. uprave za zaščito in reševanje. Izogibati se je treba prizadetih območij in se ne zadrževati v bližini požara. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo z zdravnikom. V primeru pekočega občutka na koži je treba odstraniti oblačila in se umiti z vodo in milom, pri pekočinah na sluznici pa NIJZ svetuje izpiranje s čisto tekočo vodo.

Na območju požara naj se vrtnine in sadeži, ki bi glede zrelost že bili primerni za uporabo, ne uživajo.

Če je bila oseba izpostavljena materialom, ki so nastajali pri požaru, je treba odstraniti prah in kontaminirano obleko ter jo shraniti v plastično vrečko, izpostavljeno kožo pa oprati z velikimi količinami mila in vode. Za uporabo pitne vode je treba upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. uprave za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od zbiralnika vode in s tem preprečijo onesnaženje vode, še pišejo z NIJZ.

Skoraj točno dve leti po prejšnjem

Zadnji velik požar na Krasu, ki so ga gasilske in druge enote iz vse Slovenije in tudi iz tujine gasile sedemnajst dni, je izbruhnil pred skoraj natanko dvema letoma, 15. julija 2022. Evakuiranih je bilo enajst vasi.

Prispevek glede na razmere na terenu sproti dopolnjujemo in popravljamo.

Nalaganje
Nazaj na vrh