Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na konklavu štirje volilni krogi dnevno

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 03. 2013 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na konklavu štirje volilni krogi dnevno

S štirimi volilnimi krogi dnevno bodo kardinali od jutrišnjega dne naprej v konklavu izbirali novega cerkvenega poglavarja.

S štirimi volilnimi krogi dnevno bodo kardinali od jutrišnjega dne naprej v konklavu izbirali novega cerkvenega poglavarja. Že na jutrišnji, prvi dan konklava, je predvideno prvo glasovanje. Od srede dalje pa bo 115 volilcev vsak dopoldan in popoldan volilo dvakrat. Če bo kakšen volilni krog neuspešen, se takoj prične naslednji; šele potem bodo volilni lističi – skupaj s snovmi, ki dim obarvajo temno – sežgani. To bo najverjetneje na programu vsak dan opoldne in okoli 19. ure, kot je minulo soboto sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Ko bo izid volitev uspel, bodo volilne lističe nemudoma sežgali, iz dimnika pa bo prišel bel dim.

Med konklavom je za kardinale v gostišču svete Marte vsako jutro predviden zajtrk med 6.30 in 7.30. Ob 7.45 se bodo kardinali odpravili v Apostolsko palačo, kjer bodo v Pavlinski kapeli vsak dan med 8.15 in 9.15 Uhr skupaj obhajali sveto mašo. Ob 9.30 bodo v Sikstinski kapeli pričeli s prvima dvema krogoma dnevnih volitev. Po opoldanskem odmoru ob 12. 30 in skupnem kosilu v gostišču se bodo kardinali okoli 16. ure vrnili v Sikstinsko kapelo in izvedli še dva volilna kroga. Če prvi trije volilni dnevi ne bodo prinesli izida, bo sledil krajši odmor za razmislek in meditacijo. Temu bo sledilo še sedem volilnih krogov, zatem pa ponovno krajši odmor. Če bo neuspešnih 34 volilnih krogov, bodo kardinali prešli na ožje volitve, na katerih kandidata z največjim številom glasov ne smeta več sodelovati.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh