Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kmetiji sta našla dom, mir in zadovoljstvo [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Marko Mesojedec
Objava: 16. 09. 2024 / 06:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2024 / 06:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kmetiji sta našla dom, mir in zadovoljstvo [FOTO, VIDEO]
Ponosna starša in kmetovalca, Damjana Ostanek Heric in Tadej Heric. FOTO: Kaja Zupanc

Na kmetiji sta našla dom, mir in zadovoljstvo [FOTO, VIDEO]

Damjana in Tadej sta zakonca in starša treh otrok. Skupaj vodita družinsko kmetijo, pri delu pa jima pomagata še Damjanina starša. Leta 2015 je postala prevzemnica kmetije in takrat sta z možem začela uresničevati svoje sanje. Družina živi in dela na kmetiji v Velikih Pecah, ki ležijo v občini Ivančna Gorica.

»Še danes se spomnim očetovih besed, ko mi je dejal: 'Če boš imela voljo in ideje, lahko kmetijo pripelješ tako daleč, da boš od nje živela,'« pripoveduje Damjana. Do lanskega decembra so živeli v sosednji vasi Male Pece in skoraj 20 let vsak dan hodili na zdajšnjo kmetijo.

Kmetija, ki je bila nekoč usmerjena v govedorejo in pridelavo poljščin, se je po letu 2007 preusmerila v pridelavo vrtnin.

»Dober dan želi kmetija Ostanek.« FOTO: Kaja Zupanc

Letno pridelajo 150 ton zelenjave

V prvih letih po prevzemu kmetije so največ energije vložili v povečanje pridelave vrtnin in modernizacijo. Obdelujejo več kot 8 hektarjev kmetijskih površin, kjer imajo njive, rastlinjake in sadovnjake. Posebno pozornost posvečajo pridelavi zelenjave, ki jo gojijo tako na prostem kot v rastlinjakih, kar jim omogoča pridelavo skozi vse leto. Letno pridelajo okoli 150 ton zelenjave, od tega predelajo 30 ton v vložene izdelke. Njihova kmetija je pomemben vir lokalne hrane, ki jo prodajajo na domu, tržnicah in v manjših trgovinah.

Prostor za predelavo vrtnin. FOTO: Kaja Zupanc

Kmalu bo minilo deset let od prevzema. V teh letih sta Damjana in Tadej doživela številne izzive in uspehe. S pomočjo različnih virov, tudi evropskih sredstev, sta modernizirala kmetijo in jo pripravila na prihodnost.

Spoznala sta se v študijskih klopeh

Zakonca sta se spoznala med študijem na Biotehniški fakulteti, kjer sta oba študirala agronomijo in hortikulturo. »Kmalu sva vedela, da želiva skupaj delati in živeti na kmetiji. Najini pogovori so se večinoma vrteli okoli kmetijstva in vrtnarstva,« se spominja Damjana.

Tadej prihaja iz Prlekije, a ga je ljubezen pripeljala na Dolenjsko. »Lažje je bilo narediti ta korak in se preseliti, ker je brat prevzel domačo kmetijo. Z Damjano sva vedela, da želiva to delati in da bova to delala s srcem,« pojasnjuje Tadej.

Mož in žena ter sodelavca

Na vprašanje, kako usklajujeta zakon in delo, se Tadej pošali: »Od šestih zjutraj do šestih zvečer sem sodelavec, potem pa mož.« Pogosto se zgodi, da se čez dan sploh ne vidita, saj je Tadej zadolžen za pridelavo, Damjana pa za predelavo. »Mož mora poskrbeti, da imam jaz kaj delati,« se smeje Damjana. »Kdo je torej šef?« 

Katero zelenjavo pridelujejo, kako jo predelujejo in kako njihova zelenjava najde pot do končnega potrošnika, razkrivata v podkastu.

Čas za igro. FOTO: Osebni arhiv

Ponosna starša trem otrokom

V hiši družine je vsak dan zelo živahno. Sin Lambert ima 9 let, Elizabeta 7, najmlajša Klarisa pa leto in pol. Zelo so povezani in jim ogromno pomeni čas, ki ga preživijo skupaj. Prepričana sta, da bosta otrokom privzgojila ljubezen do kmetije ter jih vzgojila v samostojne in odgovorne ljudi, ki bodo spoštovali vrednote družine. Starejše dva se zelo rada pridružita pri prodaji, da pomagata odnesti kakšno gajbico. »Vesela sta, če dobita napitnino ali kak evro od dobička,« pravi Tadej. »Takrat je nasmeh do ušes!«

Družina verjame v vrednote, kot so solidarnost, povezanost in pravičnost. »Poleg vseh obveznosti na kmetiji nama predstavljajo svetlo prihodnost. Upava, da jih vzgojiva v prijetne samostojne osebe, ki bodo znale ceniti podeželsko družinsko življenje in ga peljali naprej v naslednje rodove.«

Brez dobrih temeljev družine kmetija ne more rasti. (Damjana)

Sladka navada po sveti maši

Zavedata se, da prostega časa ni veliko, a vseeno najdeta čas za družinske trenutke in skupne aktivnosti, kot je med drugim obisk maše. »Zelo radi gremo k nedeljski maši, saj vsaj za tisto uro najdemo mir in smo vsi skupaj. Otroci so še malo premajhni, zato se včasih upirajo, vedno pa pridemo do kompromisa in gremo. Velikokrat smo glasni zaradi najmlajše Klarise.« (smeh) »Po maši si Z Damjano rada privoščiva kavico, otroci pa sladoled,« ženo dopolni Tadej.

Letos prvič skupaj na dopustu

Kako veliko jima kmetija pomeni, se vidi že na daleč, saj so komaj letos prvič skupaj odšli na dopust. Skupaj sta opisala to izkušnjo in kaj jim je pomenila. »Včasih pozabiva na sedmi dan v tednu, zato sva se letos odločila, da gremo na dopust, ker ga potrebujemo. Predtem, ko še nisva imela otrok, sva si večkrat privoščila oddih in odšla na morje. Kasneje to ni bilo mogoče zaradi vseh investicij in dela na kmetiji. Tokrat je bilo to posebno doživetje. Za otroke še vedno zelo skromno. Prvič so doživeli morje, Lambert in Elizabeta nista niti vedela, kaj vzeti s sabo. Za nas je bila to velika radost.«

Otroci so letos prvič uživali na morju. FOTO: Osebni arhiv 

V trenutku lahko izgubiš vse

Kot vsi kmetje, so tudi oni zelo odvisni od vremenskih razmer. Letos jim je neurje s točo uničilo velik del pridelka. »Težko je bilo sprejeti, a stopili smo skupaj. Preizkušnja nas je še bolj povezala in pokazala, da so pomembne tudi druge vrednote,« opisuje Damjana. Po eni strani se borijo z neurji, po drugi pa s sušo. Na določenih površinah imajo urejen namakalni sistem, vendar ne povsod. »Tam, kjer nimamo namakanja, je vse prepuščeno naravi. Nikjer si ne moreš zagotoviti 100-odstotnega pridelka,« je povedal Tadej.

Družina skupaj pri delu. FOTO: Osebni arhiv

Pozitivno naprej

Kljub vsem izzivom, s katerimi se srečujeta, zakonca Ostanek Heric ostajata optimistična in predana svoji kmetiji ter družini. Zavedata se, da je življenje na kmetiji nepredvidljivo, a obenem izjemno bogato s priložnostmi za rast in povezovanje. Vrednote, kot so trdo delo, solidarnost in ljubezen do narave, so temelj njihovega vsakdana. Prepričana sta, da bodo s takšnim pristopom in medsebojno podporo ustvarili svetlo prihodnost za svoje otroke in nadaljevali zgodbo kmetije.

Poslušajte tudi vse pretekle epizode podkasta Mladost na kmetiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh