Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dunaju danes maša v spomin na ustanovitelja Dunajskih dečkov

Za vas piše:
D. O.
Objava: 30. 11. 2012 / 10:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Dunaju danes maša v spomin na ustanovitelja Dunajskih dečkov

Danes ob 18. uri bo v stolnici sv. Štefana na Dunaju spominska maša ob 490. obletnici smrti škofa Jurija Slatkonje, ki je bil prvi vodja svetovno znanega zbora Dunajskih dečkov, ki deluje še danes.

Pri maši bodo med drugim somaševala tudi ljubljanski nadškof Anton Stres in dunajski pomožni škof Helmut Krätzl, pela pa bosta Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani z dirigentoma Damijanom Močnikom in Heleno Fojkar Zupančič.

Jurij Slatkonja, nemško Georg von Slatkonia, je bil dunajski škof slovenskega rodu, zborovodja in skladatelj. Rodil se je 21. marca 1456 v Ljubljani, umrl pa 26. aprila 1522 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Slatkonja je bil kanonik in prošt v Ljubljani ter prošt v Novem mestu in škof v Pićnu v Istri. Od 1513 do 1522 je bil prvi rezidenčni škof na Dunaju. Pokopan je v dunajski stolnici sv. Štefana.

Temelje dunajskemu dvornemu pevskemu zboru, dunajski dvorni glasbeni skupini in Zboru dunajskih dečkov je leta 1498 položil cesar Maksimilijan I., ki je za prvega kapelnika imenoval prav Jurija Slatkonjo.

Zbor Dunajskih dečkov je zasebna neprofitna organizacija, znotraj katere delujejo štirje zbori, ki nosijo imena po znamenitih avstrijskih skladateljih Brucknerju, Hydnu, Mozartu in Schubertu ter gostujejo po vsem svetu.


Foto: spletna stran Wiener Sängerknaben

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh