Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na današnjem ustoličenju papeža Frančiška pričakujejo okoli 180 vladnih delegacij

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 03. 2013 / 20:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na današnjem ustoličenju papeža Frančiška pričakujejo okoli 180 vladnih delegacij

Slovesnega bogoslužja v Vatikanu se udeležuje tudi 150 predstavnikov ekumenizma, judovstva in islama.

V Vatikanu na današnjem slovesnem bogoslužju ob nastopu pontifikata papeža Frančiška pričakujejo okoli 180 vladnih delegacij z vsega sveta, med njimi tudi slovensko. Sveta maša na praznik sv. Jožefa – danes obhajamo tudi god upokojenega papeža Benedikta XVI. – se prične ob 9. uri in 30 minut.

Iz Slovenije pride predsednik republike Borut Pahor, v imenu Slovenske škofovske konference se bo slovesnosti udeležil mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek. Iz Združenih držav Amerike prihaja podpredsednik Joe Biden, iz Argentine predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, iz Brazilije predsednica Dilma Rousseff, iz Nemčije zvezna kanclerka Angela Merkel in iz Mehike predsednik Enrique Pena Nieto.

Tudi številne evropske plemiške hiše so napovedale svojo udeležbo pri bogoslužju na Trgu sv. Petra. Iz Velike Britanije pričakujejo prestolonaslednika princa Charlesa, iz Španije kraljico Sofijo in prestolonaslednika Felipeja. Svete maše se bosta udeležila belgijski kralj Albert II. in kraljica Paola, spremljal ju bo predsednik tamkajšnje vlade Elio Di Rupo. Ali iz Francije pripotuje predsednik vlade Jean Marc Ayrault ali predsednik države Francois Hollande, bo znano čez nekaj ur.

Sveti sedež ima diplomatske odnose vzpostavljene s 179 državami.

Današnjega slovesnega bogoslužja pa se udeležuje tudi okoli 150 predstavnikov s področja ekumenizma, pa tudi judovstva in islama. Teh 150 ‘Delegati fraterni’ bo papež Frančišek jutri sprejel na skupni avdienci.

Med njimi sta častni poglavar pravoslavja, patriarh Bartolomej I. iz Carigrada, in armenski cerkveni poglavar katolikos Karekin II. Ostale krščanske Cerkve so v Vatikan poslale svoje visoke predstavnike, skupaj okoli devetdeset ljudi. To velja tudi za anglikansko skupnost; v Vatikan pa ni pripotoval njihov novi primas Justin Welby, saj ima v četrtek sam na programu slovesno ustoličenje na položaj canterburyjskega nadškofa.

Z judovske strani na ustoličenje novega poglavarja katoliške Cerkve prihaja dvajsetčlanska delegacija. Med njimi so rimski višji rabin Riccardo Di Segni ter člani vodstva judovskih skupnosti Rima in Italije. Izraelski visoki rabinat zastopa njegov direktor Oded Wiener, Mednarodni judovski odbor za medverske zadeve (IJCIC) predsednik David Rosen, slovesnosti pa se udeležujejo tudi predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald Lauder in njegov glavni tajnik Maram Stern.

V Vatikan naj bi pripotovalo tudi okoli trideset predstavnikov iz islamski držav; svojo udeležbo je med drugim napovedal namestnik turškega premierja Bekir Bozdag.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh