Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na cesti si vzemimo čas, ne življenja!

Za vas piše:
Jan Dominik Bogataj
Objava: 27. 11. 2012 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na cesti si vzemimo čas, ne življenja!

Prevozna sredstva so vsekakor dobra stvar, največji problem je, da smo na cesti ves čas izpostavljeni nevarnosti. »Prometni predpisi so kot božje zapovedi, pri njih ne smemo popuščati oz. iskati lukenj, kako najlažje priti skozi.«

Ljudje ogromno časa preživimo na cesti kot udeleženci v prometu; bodisi na lastnih nogah, na kolesu, na avtobusu, v avtu … Vsaka pot, ki jo opravimo, je simbol za naše življenje. Ko se kam odpravimo, je pomembno, da imamo pred seboj cilj. Tako tudi v življenju, ko je naš cilj svetost. Vendar pa je, tako na cesti kot v življenju pomembno tudi, kako gremo po tej poti. V odnosih z ostalimi ljudmi skupaj hitimo proti cilju.

Prevozna sredstva so vsekakor dobra stvar. Omogočajo nam, da v življenju naredimo več, srečujemo različne ljudi, občudujemo stvarstvo, se udeležimo raznih dogodkov, odkrivamo nove zanimive kraje, romamo … Tudi Jezus je veliko hodil po različnih mestih, iz kraja v kraj in se srečeval z ljudmi. Vozila nam omogočajo, da drug drugemu izkazujemo ljubezen.

Prevozna sredstva pa lahko hitro tudi zlorabimo. Marsikdo avto uporablja za beg iz vsakdanjosti, ker se ne zmore soočiti s svojimi problemi. Pogosto vozniki svoja vozila uporabljajo tudi za razkazovanje in zbujanje zavisti. Prehitra in drzna vožnja nam lahko vzbuja občutek moči ali se tako želimo uveljaviti, kar je seveda narobe. Cesta je velikokrat tudi kraj, kjer sprostimo svoje ventile in iz nas lahko kar naenkrat bruhne naval jeze in nepotrpežljivosti. To pa je odlična priložnost, da se vadimo v obvladovanju samega sebe, da se trudimo biti prijazni in vljudni do ostalih udeležencev, da ne preklinjamo in kršimo predpisov.

Največji problem pri vožnji pa je, da smo vedno izpostavljeni veliki nevarnosti. Voznik se v vožnji uči odgovornosti, saj ima v rokah življenja sopotnikov in sebe. Neodgovorna vožnja je tudi greh proti peti božji zapovedi, ki pravi: »Ne ubijaj«, saj v Katekizmu jasno piše: »Tisti, ki v stanju pijanosti ali čezmernem opoju hitrosti ogrožajo varnost drugega ali svojo lastno varnost na cestah, si nakopljejo veliko krivdo«(KKC 2290). Prometni predpisi so kot božje zapovedi, pri njih ne smemo popuščati oz. iskati lukenj, kako najlažje priti skozi.

Celoten prispevek:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/9C4DE6516C816508C1257ABF002A1286?OpenDocument


Foto: Urban Prosen

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh