Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na begu pred vojnami več kot 60 milijonov ljudi

Za vas piše:
STA
Objava: 18. 12. 2015 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na begu pred vojnami več kot 60 milijonov ljudi

Letošnje število je po navedbah ZN »rekordno«.

Število ljudi, ki so morali zaradi vojn, nasilja in preganjanja zapustiti domove in se podati na beg, bo letos rekordno, napovedujejo Združeni narodi. Lani je bilo takih skoraj 60 milijonov ljudi, letos naj bi bila po navedbah tujih agencij meja 60 milijonov presežena.



Agencija ZN za begunce (UNHCR) je danes objavila poročilo, ki kaže, kako se je število ljudi, ki živijo kot begunci oz. prosilci za azil ali so notranje razseljeni, v prvi polovici letošnjega leta strmo vzpenjalo. Naraslo je za najmanj pet milijonov, pri čemer je 4,2 milijona ljudi ostalo v svoji državi, 839.000 pa jih je prečkalo meje.

Do konca junija je po vsem svetu tavalo 20,2 milijona beguncev, kar je na primer 45 % več kot leta 2011. Samo vojna v Siriji je do junija letos ustvarila 4,2 milijona beguncev.

»Ob tem, ko je Sredozemlje letos prečkalo že skoraj milijon beguncev in migrantov ter se konflikti v Siriji in drugod nadaljujejo ter ustvarjajo pretresljivo človeško trpljenje, bo leto 2015 verjetno preseglo vse prejšnje rekorde, ko gre za prisilno razseljene v svetu«, sporoča UNHCR.

Trendi napovedujejo, da bo, ko bodo znani podatki za celo leto 2015, dosežen žalosten rekord. Lani je število beguncev naraslo na 59,5 milijona, letos bo, če se bodo napovedi agencije uresničile, preseglo 60 milijonov. To dejansko pomeni, da je na Zemlji na begu eden na vsakih 122 ljudi.

»Prisilne razselitve bistveno zaznamujejo naše čase. Potreba po strpnosti, sočutju in solidarnosti z ljudmi, ki so izgubili vse, še nikoli doslej ni bila večja«, je pozval visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh