Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Münchensko poročilo o spolnih zlorabah: Benedikt XVI. moli za žrtve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 01. 2022 / 20:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Münchensko poročilo o spolnih zlorabah: Benedikt XVI. moli za žrtve
Poročilo o spolnih zlorabah v münchenski in freisinški nadškofiji. FOTO: Vatican Media

Münchensko poročilo o spolnih zlorabah: Benedikt XVI. moli za žrtve

V Münchnu so včeraj predstavili novo poročilo o spolnih zlorabah v münchenski in freisinški nadškofiji, tudi iz obdobja, ko je nadškofijo vodil upokojeni papež Benedikt XVI. oz. Joseph Ratzinger.

Ob objavi poročila je vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni v izjavi za javnost pojasnil, da mora Sveti sedež »dokumentu, katerega vsebine trenutno ne pozna, nameniti ustrezno pozornost«, poroča Radio Vatikan. Po Brunijevih besedah bodo v Vatikanu v prihodnjih dneh dokument temeljito pregledali in ustrezno preučili vse podrobnosti. Bruni je ob tem znova poudaril, da Sveti sedež »izraža sram in obžalovanje zaradi zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov ter vsem žrtvam zagotavlja svojo bližino in potrjuje pot, ki jo je začel za zaščito najmlajših, da bi jim bilo zagotovljeno varno okolje«.

Sveti sedež izraža sram in obžalovanje zaradi zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov ter vsem žrtvam zagotavlja svojo bližino in potrjuje pot, ki jo je začel za zaščito najmlajših, da bi jim bilo zagotovljeno varno okolje.

Po včerajšnji predstavitvi se je oglasil tudi osebni tajnik upokojenega papeža nadškof Georg Gänswein, ki je dejal, da »Benedikt XVI. vse do danes popoldne ni poznal poročila odvetniške pisarne Westpfahl-Spilker-Wastl, ki ima več kot 1000 strani«. Upokojeni papež bo v naslednjih dneh »z vso pozornostjo pregledal besedilo«. Benedikt XVI. je v letih svojega pontifikata večkrat izrazil vznemirjenost in sram zaradi zlorab, ki so jih duhovniki povzročili mladoletnim osebam. Po besedah nadškofa Gänsweina vsem žrtvam izraža svojo osebno bližino in jim zagotavlja svojo molitev. Benedikt XVI. se je z žrtvami spolnih zlorab srečeval tudi med svojimi apostolskimi potovanji.

235 storilcev in 497 žrtev v 74 letih

Državno tožilstvo v Münchnu v povezavi z omenjenim poročilom preiskuje 42 primerov domnevnih zlorab s strani duhovnikov. Preiskava zadeva le tiste predstavnike Cerkve, ki so še živi. Upokojenemu papežu, ki je münchensko in freisinško nadškofijo vodil v letih med 1977 in 1982, poročilo očita, da ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok s strani duhovnikov. Benedikt XVI. je večkrat poudaril, da se leta 1980 ni udeležil sestanka, na katerem je bilo odločeno, da duhovnika, ki je zlorabljal dečke v essenski škofiji, premestijo na Bavarsko, odvetniška pisarna, ki je pripravila zadnje poročilo, pa trdi drugače.

Državno tožilstvo v Münchnu v povezavi z omenjenim poročilom preiskuje 42 primerov domnevnih zlorab s strani duhovnikov.

Upokojeni papež je pripravljalce poročila tudi dejavno podprl, saj naj bi po navedbah nemških medijev na vprašanja odvetnikov odgovoril z 82 strani dolgim zapisom.

V poročilu, ki zajema obdobje med 1945 in 2019, navajajo skupno 235 storilcev, od tega 173 duhovnikov. Zabeleženih žrtev je 497, 247 dečkov in 182 deklic, pri 68 osebah pa po preiskovalcem dostopnih podatkih ni bilo mogoče določiti spola. Storilce so večino dejanj zagrešili v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, zanimiv pa je podatek, da so številne žrtve zlorabe prijavile šele po letu 2015.

Kardinal Marx: tiskovna konferenca 27. januarja

Münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx je kot »trenutni voditelj nadškofije« vse žrtve spolnih zlorab prosil za odpuščanje: »Sem pretresen in osramočen,« je v prvem odzivu na poročilo dejal kardinal Marx in poudaril, da je njegova prva misel namenjena žrtvam.

Kot je pojasnil, bo münchenska nadškofija o vsebini poročila natančneje spregovorila na tiskovni konferenci 27. januarja.

Upokojeni papež Benedikt XVI: FOTO: Vatican Media

Hans Zollner: Benedikt XVI. bi moral podati osebno pojasnilo

Vatikanski izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih, nemški jezuit Hans Zollner, pa po navedbah avstrijskega Kathpressa meni, da bi moral upokojeni papež Benedikt XVI. osebno podati izjavo o najnovejšem poročilu o spolnih zlorabah v nemški Cerkvi: »Lahko bi dejal: ne spominjam se, da bi se udeležil sestanka, ki ga omenja poročilo. Če sem bil navzoč, sem naredil napako in se zanjo opravičujem.« Po Zollnerjevem mnenju bi moral Benedikt XVI. kot münchenski nadškof posvetiti več pozornosti vprašanju zlorab, čeprav je bil takrat odnos Cerkve do tega vprašanja precej drugačen kot danes.

Nalaganje
Nazaj na vrh