Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Münchenski kardinal Marx: Kultura nezaupanja je pripeljala do krize

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 01. 2013 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Münchenski kardinal Marx: Kultura nezaupanja je pripeljala do krize

Brez prenove 'moralnih samoumevnosti' ne bo izhoda iz finančne in zadolževalne krize.

'Kultura nezaupanja' je po besedah münchenskega kardinala Reinharda Marxa in predsednika komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi kriva za trenutno finančno in zadolževalno krizo. Zato je kardinal v svojem nagovoru v münchenski stolnici na zadnji dan lanskega leta izrazil zahtevo po 'prenovi življenjsko nujno potrebnih moralnih samoumevnosti'. Prav osupljivo je, kako pogosto gospodarstveniki in sociologi omenjajo pomanjkanje zaupanja kot temeljno težavo v obdobju trenutnih kriz, je kardinal Marx dejal po navedbah nemške katoliške agencije KNA. Kadar katera izmed večjih bank govori o prepotrebni kulturni spremembi v lastnih vrstah, očitno mislijo prav to.

Izguba zaupanja temelji na 'uničujoči človekovi podobi', po kateri naj bi vsakdo razmišljal le o svojih lastnih prednostih. »Ker smo vsi grešniki in nas je moč zapeljati v skušnjavo, lahko to nekaj časa deluje, ne zgolj pri bankah, pač pa tudi pri njihovih strankah, ne le v gospodarstvu in politiki, ampak celo v Cerkvi«, je dejal kardinal. Dolgoročno pa to vodi v kulturo nezaupanja in v negativni družbeni razvoj.

Zaupanje pa je najpomembnejši vir za skupno sožitje v prihodnosti. To denimo velja 'za bančne uslužbence, ki naj bi pred očmi ne imeli zgolj svojih bonitet, ki so jih deležni po uspešnem poslovanju s strankami, ampak tudi mojo varno prihodnost'. Prav tako se politiki ne bi smeli zgolj preračunljivo ozirati na naslednji termin volitev, ampak bi morali pred očmi imeti dobrobit in blagor vseh državljanov. Mediji bi se morali manj osredotočati na škandale in naj bi raje vztrajali pri objektivnem poročanju. Duhovnikom in škofom bi morali zaupati, da bodo resnično oznanjali vero in da v ospredje ne bodo potiskalu svojih osebnih interesov.

Zaupanja ni moč izsiliti, je poudaril kardinal Marx. Dolžnost vsakega posameznika je, da je že ali pa da postane vreden zaupanja. Pri tem ge za prenovo življenjsko nujno potrebnih moralnih samoumevnosti, ki ne morejo obstati brez družine, dela, kulture in skupnega sožitja, brez njih pa v prihodnosti ne bosta obstali niti družba niti Cerkev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh