Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mozaiki zunaj okvira

Za vas piše:
T. P. J.
Objava: 09. 10. 2024 / 08:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2024 / 11:11
Mozaiki zunaj okvira
Mag. Bernarda Stenovec je z umetnico poskrbela za postavitev razstave. FOTO: Matej Metlikovič

Mozaiki zunaj okvira

V Kregarjevem in Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava je v oktobru na ogled razstava sodobnih mozaikov mlade makedonske umetnice Mile Dobrevske, ki je z odliko zaključila študij na Akademiji lepih umetnosti v Raveni.

Na odprtju razstave v četrtek, 3. oktobra, je avtorico in njeno delo predstavil akademski slikar Matej Metlikovič, razstavo pa je v navzočnosti visokih gostov iz Severne Makedonije – Gorana Minčeva, ministra za javno upravo, in Gorana Milevskega, tukajšnjega veleposlanika – odprl dr. Milan Jazbec, nekdanji slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji. Mednarodnost udeležbe je požlahtnil tudi glasbeni uvod učenke Glasbene šole Matije Tomca, beograjske flavtistke Ivone Alivojvodić iz razreda prof. Annemarie Glavič.

Človeška figura v središču umetničinega raziskovanja

Makedonska umetnica Mila Dobrevska, ki se je pri študiju slikarstva in kiparstva posebej posvetila mozaiku, je razstavo naslovila You can't put me in a box. Misel »ne moreš me popredalčkati«, ki v umetniškem kontekstu pomeni željo po osvoboditvi iz konvencionalnih meja, se odraža v vsestranskosti njenih del in zavračanju opredeljevanja po tradicionalnih standardih. V Kregarjevi galeriji se umetnica, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh