Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Kiril si želi srečanja s papežem

Objava: 27. 01. 2010 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh Kiril si želi srečanja s papežem

Pred tem pa mora Vatikan ugoditi dvema željama moskovskega patriarhata

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. si po mnenju moskovskega izvedenca za cerkveno tematiko, Romana Lunkina, resnično želi srečanja s papežem Benediktom XVI. Srečanje s svetim očetom naj bi bil eden izmed ciljev Kirilove cerkvene strategije, je Lunkin pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. Povedal je, da na moskovskem patriarhatu intenzivno razmišljajo o 'velikem' srečanju dveh tradicionalno konzervativnih Cerkva in dveh kultur – zahodnoevropske in ruske.

Do katoliško-pravoslavnega vrha naj bi prišlo, ko bo Vatikan pripravljen ugoditi dvema željama moskovskega patriarhata. V Moskvi najprej pričakujejo uradno zagotovilo, da Vatikan v Rusiji ne bo novačil novih vernikov iz vrst pravoslavnih; v Vatikanu pa naj bi tudi priznali 'vsaj polovično' odgovornost za napake, storjene v zahodni Ukrajini, pojasnjuje direktor Inštituta za verstva in pravo pri Ruski akademiji znanosti.

Kljub tesni povezavi z Vatikanom so ruski katoličani še vedno pod močnim pritiskom pravoslavne Cerkve. Kiril I. denimo ne dovoljuje, da bi se v Rusiji pravoslavni verniki spreobrnili v katoliško vero. Poleg tega Moskovski patriarhat ne priznava katoličanov bizantinskega obreda in tudi moskovski patriarh pri tem nadaljuje politiko svojih predhodnikov.

Kupi v trgovini

Novo
V nevarnem objemu morja
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh