Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Moja poteza« združila več 10.000 Slovencev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 04. 2021 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2021 / 07:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Moja poteza« združila več 10.000 Slovencev

»Moja poteza« združila več 10.000 Slovencev

Peter Tomažič: »Alkohol je še vedno dokaj nedotakljiva tema, o kateri zasebno ne govorimo radi.«

Geslo letošnje akcije je bilo »Moja poteza«. FOTO: Slovenska karitas



Na veliko soboto se je končala tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola, ki jo soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija za varnost prometa in portal Med.over.net ob podpori NIJZ – projekta SOPA in s sodelovanjem Društva žarek upanja, Zavoda Varna pot, Katedre za družinsko medicino – Projekta Sporočilo v steklenici, Zveze klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društva Abstinent, Zavoda Vse bo v redu in letos tudi Društva UP, Skupnosti centrov za socialno delo in Šahovske zveze Slovenije.

Moja poeza

Letošnja že 16. izvedba akcije, ki se je zaradi epidemije novega koronavirusa v glavnini preselila na splet (prvič doslej je bila tako spletno darovana tudi tradicionalna maša za alkoholike in njihove družine s pričevanji zdravljenih alkoholikov na Brezjah), je potekala pod geslom »Moja poteza« in sporočala, da odgovorno ravnanje do sebe in drugih od nas zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu za vse življenje, posameznikova odločitev pa je, ali bo dal prednost alkoholu ali zdravju, odnosom, družini, službi in prijateljem.

Med epidemijo tveganje naraslo

Kot opozarja Karmen Henigsman, psihologinja z NIJZ, ki deluje v okviru programa SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), se je med epidemijo covida-19 tveganje za čezmerno pitje alkohola še povečalo, saj je to za marsikoga čas negotovosti, ko se zavemo, da ne zmoremo vsega nadzorovati, kar lahko povzroča stres in vzbuja občutke strahu, nemoči, jeze in žalosti.


Z alkoholom se spopada vsaka četrta slovenska družina, le redki pa pravočasno poiščejo pomoč. FOTO: Tatjana Splichal


Alkohol ni rešitev

»V takih trenutkih iščemo načine, kako se znebiti tega počutja. Marsikdo pomisli na alkohol in poseže po njem v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in še poveča osebno stisko,« je prepričana Karmen Henigsman.
_ _ _

ODZIV SODELUJOČE V LETOŠNJI AKCIJI

»Podpiram vas iz več razlogov. Prvi je, da oče pije že vse življenje. Prihaja iz krajev, kjer so se ljudje preživljali s tem, kar je zraslo na zemlji, vključno z vinogradi. Vino je pil za žejo – špricar od otroštva. Tudi pri 76 letih še vedno zvečer spije pol litra vina in pravi, da mu to koristi.

Drugi razlog je, da nobenega alkohola ne prenašam dobro, tako da zadnjih pet let nisem popila ničesar. Tretji pa, da bi otroka videla, da pitje alkohola ne sme biti nekaj družbeno sprejemljivega. Sploh pa, če otroci gledajo starše, ki pijejo, bodo večinoma to počeli tudi sami.

Zavedam se, da morda delam krivico veliko ljudem, ki se preživljajo z alkoholom, toda stvari so ušle izpod nadzora, enako kot – žal – tudi druge odvisnosti. Več poudarka bi morali temu namenjati v šolah in otroke poučiti o pitju alkohola in nevarnostih, ki jih lahko doletijo, če bodo pretiravali z njim.«
_ _ _

Lažje ob spodbudi svojcev in strokovni pomoči

Minuli teden je potekalo tudi strokovno srečanje »Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se predstavlja«, na katerem je več kot 90 strokovnjakov izmenjalo primere dobrih praks in potrdilo pomen povezovanja in krepitve mreže medsebojne pomoči v družbi. Ključno sporočilo srečanja je bilo, da je odločitev za zmernost pri pitju ali odpoved alkoholu bistveno lažja ob spodbudi svojcev in strokovni pomoči.


Peter Tomažič: Čas je, da te težave ne skrivamo, o njej odprto spregovorimo, skupaj iščemo podporo pri reševanju stisk in z zgledom stanje obrnemo na bolje. FOTO: Tatjana Splichal


Vsaka četrta slovenska družina

Alkohol je, kljub vztrajnemu delovanju mnogih organizacij, še vedno dokaj nedotakljiva tema, o kateri zasebno ne govorimo radi. »Z njim se spopada vsaka četrta slovenska družina, le redki pa pravočasno poiščejo pomoč. Čas je, da te težave ne skrivamo, o njej odprto spregovorimo, skupaj iščemo podporo pri reševanju stisk in z zgledom stanje obrnemo na bolje. Tudi povezovanje različnih ustanov daje glas stroke za zmernost, prisluhne žrtvam alkohola in kaže vsem, ki so na meji ali že čez, možnosti za spremembo načina življenja,« poudarja generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Zaradi alkohola dnevno umreta vsaj 2 Slovenca

Po ocenah organizatorjev akcije je solidarnost s trpečimi zaradi alkohola v letošnjem postnem času z odpovedjo alkoholu izrazilo več 10.000 Slovencev, kar je dobra spodbuda, sploh ob dejstvu, da se je lani povečala poraba alkohola. V Sloveniji, ki je po umrljivosti v svetovnem vrhu, dnevno izključno zaradi razlogov, povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi, 10 pa jih je na novo sprejetih v bolnišnico.

Ne 40 dni, temveč vse leto

Organizatorji ob koncu letošnje akcije pozivajo, naj se odpoved in zmernost pri pitju alkohola ne konča po 40 dneh, temveč naj bo spodbuda k nadaljnjim korakom vsakega posameznika in celotne družbe proti odgovornemu ravnanju in zmanjšanju stisk zaradi zdravstvenih težav, slabih odnosov, nasilja v družinah in prometnih nesreč vse leto.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

»Moj Bog, pomagaj, rad bi še živel!«

Moja poteza

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola [VIDEO]

Nadškof Zore: »Zakaj Jezus na kalvarijski poti ni obležal?«

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh