Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Množičen obisk prvega Angelusa papeža Frančiška

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 03. 2013 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Množičen obisk prvega Angelusa papeža Frančiška

Prvič po dveh tednih in pol se je ponovno odprlo ‘najznamenitejše okno na svetu’ v tretjem nadstropju Apostolske palače.

Okoli tristo tisoč vernikov se je po navedbah rimskega župana Giannija Alemanna zbralo ob včerajšnji prvi opoldanski molitvi angelovega češčenja novoizvoljenega papeža Frančiška. Že nekaj ur pred tem se je Trg sv. Petra v Vatikanu napolnil z množico vernikov. Policisti so široko območje okoli Vatikana velikodušno zaprli za ves promet, da so verniki lahko nemoteno stali na ulicah.

Prvič po dveh tednih in pol se je ponovno odprlo ‘najznamenitejše okno na svetu’ v tretjem nadstropju Apostolske palače, s katerega se je zbrani množici romarjev prikazal papež Frančišek. Sveti oče zaenkrat sicer še biva v vatikanskem Gostišču sv. Marte, dokler preurejajo njegovo stanovanje v Apostolski palači. Frančišek je minuli četrtek stanovanje že obiskal, odtsranil pečat, ki so ga tam postavili 28. februarja, in uradno prevzel svoje prihodnje bivalne prostore.

Na Trgu sv. Petra je bilo moč videti številne pozdravne plakate in zastave. Posebej vpadljivo je bilo veliko število argentinskih zastav iz domovine novega papeža, pa tudi iz drugih dežel Latinske Amerike.

Sveti oče je v kratkem nagovoru ob molitvi angelovega češčenja poudaril pomen neskončnega Božjega usmiljenja, potrpljenja in dobrote. “Malce več usmiljenja lahko spremeni svet, ga naredi manj hladnega in pravičnejšega”, je dejal Frančišek ter dodal: “Bog se nikoli ne utrudi odpuščati, zato se tudi mi ne utrudimo prositi ga za odpuščanje.” Kajti Bog je ljubeči oče, ki vedno znova odpušča in je usmiljen do vsakogar.

Glasen aplavz se je razlegel po vatikanskem Trgu sv. Petra, ko se je papež Frančišek včeraj opoldne prvič prikazal na oknu svojega stanovanja nad trgom. “Bratje in sestre, dober dan”, je pozdravil vse prisotne in dodal: “Ta trg ima svetovne razsežnosti.” Pod oknom je visela znamenita rdeča preproga, zaenkrat še brez papeškega grba. Za zavesami je papežu na pomoč priskočil malteški monsinjor Alfred Xuereb, ki je položaj drugega tajnika – polega nadškofa Georga Gänsweina – opravljal že za upokojeneg papeža Benedikta XVI.

Sveti oče je zbrani množici med aplavzom pojasnil, da si je izbral papeško ime Frančišek, ker je sv. Frančišek Asiški tudi zavetnik Italije. S tem je poudaril svojo duhovno povezanost z deželo, iz katere izhaja njegova družina. Poleg te pa ima še novo družino, družino Cerkve, kot je poudaril papež.

Ob svojih navedbah o usmiljenju kot temeljnem poudarku Cerkve je Frančišek opozoril na knjigo z naslovom ‘Usmiljenje’ nemškega kardinala Walterja Kasperja. To knjigo je pred dnevi prebral, je pojasnil sveti oče, in zelo mu je bila všeč. “Toda ne mislite, da s tem delam reklamo za knjige svojih kardinalov”, se je še pošalil.

Kratkemu nagovoru je sledila molitev angelovega češčenja, nato pa apostolski blagoslov. Ob koncu se je papež Frančišek še enkrat zahvalil vsem vernikom, predvsem meščanom Rima in državljanom celotne Italije. Po enajstih minutah se je poslovil s preprostimi besedami: “Lepo nedeljo in dobro kosilo vam želim.”

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh