Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladoletnik večkrat zabodel irskega vojaškega kaplana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 08. 2024 / 18:41
Oznake: Družba, Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2024 / 18:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladoletnik večkrat zabodel irskega vojaškega kaplana
Zabodeni irski vojaški kaplan Paul Murphy. FOTO: Vatican Media

Mladoletnik večkrat zabodel irskega vojaškega kaplana

Irski škofje so pretreseni ob novici, da je najstnik v četrtek večkrat zabodel katoliškega vojaškega kaplana v Galwayu Paula Murphyja.

Tragični dogodek se je zgodil v četrtek, ko je 16-letni mladenič zunaj mestne vojašnice Renmore večkrat zabodel 50-letnega duhovnika, ki so ga s hudimi poškodbami, vendar ne v življenjski nevarnosti, prepeljali v tamkajšnji klinični center. Napadalca so nemudoma prijeli, irska policija pa dejanje preiskuje kot potencialni teroristični napad.

Molitve in bližina škofov

Irski premier je dogodek opisal kot »šokanten« ter se zahvalili policiji in vojski za hiter odziv in ukrepanje. Zgroženost nad napadom z nožem so izrazili tudi irski škofje in žrtvi zagotovili bližino. Galwayski škof Michael Duignan je v petek dejal: »Molim za poškodovanega duhovnika in prosim Boga, da bi povsem ozdravel.«

Poziv k odpuščanju

Ob tem je dodal, da moli tudi za Murphyjeve svojce, za njegove vojaške kolege in za medicinsko osebje, ki trenutno prizadevno blaži njegove poškodbe. Tudi škof Waterforda in Lismora Alphonsus Cullinan je ostro obsodil napad, toda v isti sapi pozval k odpuščanju in spodbudil vse, naj se pridružijo molitvi ne le za Murphyja, temveč tudi za storilca kaznivega dejanja.

Kako spodbujati mir, razumevanje in spoštovanje

»Stopiti moramo skupaj, ne zgolj v podporo našemu poškodovanemu duhovniku, temveč tudi v spodbujanju okolja, da se takšna dejanja ne bodo več dogajala. Vključimo se v razmislek o tem, kako spodbujati mir, razumevanje in spoštovanje med vsemi posamezniki, ne glede na njihova prepričanja,« je poudaril škof Cullinan.

Zahvala prek Facebooka

»Ko se zbiramo v molitvi, se spomnimo, da je odpuščanje močno orodje, ki nas lahko vodi k spravi,« je še pristavil. Medtem pa se je napadeni vojaški kaplan iz Waterforda Paul Murphy, ki je služil na številnih prekomorskih misijah z irskimi mirovnimi silami, že v petek prek družbenega omrežja vsem podpornikom zahvalil za njihove molitve, ljubezen in skrb.

Parole o irski mirovniški vlogi na Bližnjem vzhodu

Dodal je še, da je njegovo stanje dobro, in je takrat čakal na operativni poseg, po katerem zdaj uspešno okreva. »Vse bo še dobro,« je optimistično pripisal. Po poročanju portala Catholic Arena naj bi slišali mladoletnega napadalca vzklikati parole o irski vlogi mirovnika na misijah Bližnjem vzhodu in drugod na tujem, zlasti v večinsko muslimanskem Maliju.

Radikaliziran na spletu

Po poročanju irskih medijev je storilec čakal pred vojašnico v Galwayu, pristopil k Murphyjevemu avtomobilu in, ko mu je duhovnik odprl okno, z nožem večkrat zamahnil proti njemu in ga zabodel. Vojaki so bili prisiljeni opozorilno streljati v zrak, da so ga zaustavili in obvladali. V preiskavi njegovega doma so našli »ekstremistično literaturo« in domnevajo, da se je radikaliziral na spletu.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh