Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladifest skozi oči slovenskih romarjev: »Sem pridemo v Marijin objem«

Za vas pišejo:
K. Zv., Lucija Konda
Objava: 08. 08. 2024 / 06:00
Oznake: Mladi, Molitev, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 21:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladifest skozi oči slovenskih romarjev: »Sem pridemo v Marijin objem«
Več kot 50 mladih iz Slovenije romalo v Medžugorje. FOTO: Klemen Kraševec

Mladifest skozi oči slovenskih romarjev: »Sem pridemo v Marijin objem«

Mladi romarji so se vrnili s 35. Mladifesta v Medžugorju, kjer so preživeli šest dni polnih duhovnih doživetij in medsebojne povezanosti. V organizaciji Katoliške mladine se je Mladifesta udeležilo več kot 50 mladih iz Slovenije, med skupno 50 tisoč mladimi z vsega sveta. Vtise je z nami delila študentka in koordinatorka romanja pri Katoliški mladini, Lucija Konda.

Šest dnevno romanje smo začeli z odhodom v jutranjih urah iz Ljubljane, 1. avgusta. Med potjo smo se pogovarjali, spoznavali, molili, peli in imeli kratko katehezo. 

Mladi na poti v Medžugorje. FOTO: Lucija Konda 

Po večurni vožnji, ki je hitro minila, smo prispeli v Medžugorje, se nastanili v hotelu, pojedli kosilo in se najprej odpravili v župnijsko cerkev svetega Jakoba, zatem pa na večerni program, katerega bistvo je bila sveta maša. Prvi dan je bil namenjen tudi predstavitvi vseh držav, s katerih prihajajo mladi romarji. Po sveti maši je sledila adoracija.

Romanje na Križevec

Drugi dan smo poromali na Križevac, kjer smo molili križev pot, duhovni spremljevalec Janez Meglen pa nam je ob vsaki postaji povedal tudi kratko misel za vspodbudo za premišljevanje. Ko smo priromali do vrha je bil tam čas za osebno molitev, pogovor. Zelo zanimivo se mi je zdelo tudi to, da se je najprej le nekaj nato pa kar lepa skupina mladih odločila in začela vnet pogovor z obema duhovnikoma o temah kot so mladi in Cerkev, različne poklicanosti, stališča Katoliške Cekrve o tem ali onem in drugo. Po kosilu smo se tako kot vse nadaljne dni odpravili na program v župniji, kjer so se popoldan začela pričevanja. Ker pa je bil 2. avgust tudi praznik matere Božje Angelske ali Porcijunkula smo lahko ta dan prejeli popolni odpustek. Po sveti maši je bila procesija z Marijinim kipom med več kot 50 tisoč mladimi.

Prvič na Mladifestu, prej že večkrat v Međugorju. Zelo mi je všeč,  da se nabere veliko število mladih ljudi, ne samo iz Sloveniji temveč iz celega sveta, s katerimi imamo veliko podobnih vrednot. Skupaj z njimi slavimo Gospoda. (Martin)

Razmišljanje o vlogi Marije

V soboto smo na poti na Podbrdo ob rožnem vencu premišljevali življenje naše nebeške matere Marije. Duhovnika Janez Meglen in Peter Čemažar sta nam ob branju Svetega pisma natančneje opisala in razložila vlogo Marije in njeno življenje. Slišali smo, kako je angel prišel k Mariji v Nazaret, ki je tako majhen in nepomemben kraj, da napiše evangelist Luka zraven Galilejsko mesto Nazaret. Tudi Medžugorje je bila majhna vasica. Na takih majhnih, za nas se zdi, nepomembnih krajih se zgodijo dogodki, ki spremenijo celotno zgodovino odrešenja. Ravno to majhnost pa Bog uporabi in naredi nekaj čudovitega. Tako se tudi mi zdimo kdaj nepomembni in majhni. Ravno to pa Bog uporabi in naredi nekaj izjemnega. Program v župniji je bil sestavljen iz ganljivih pričevanj. Pred sveto mašo smo enoglasno molili rožni venec, po njej pa je sledilo češčenje križa ob svečah.

Gospodov dan smo začeli s slovensko sveto mašo v kapeli poleg cerkve, ki je skozi celoten program Mladifesta na voljo za molitev pred Najsvetejšim. Po sveti maši in zajtrku smo se odpravili v Mostar, si ogledali stari most (dolg 29 metrov in visok 24 metrov), ki ni le arhitekturna posebnost temveč tudi simbol povezovanja in sprave. Okrepčali smo se z dobrotami, ki jih ponuja mesto in se odpravili proti Medžugorju, kjer smo se pridružili dnevnemu programu. Vrhunec je bila sveta maša. Po sveti maši in adoraciji smo se pred cerkvijo podružili tudi z ostalimi slovenskimi romarji.

Lepo je videti tako število mladih, ki slavijo Boga. V domovini imamo velikokrat občutek, da nas je mladih katoličanov le malo, vendar na tovrstnih dogodkih vedno znova spoznaš, da je vera med mladimi še kako živa. (David)

V ponedeljek smo imeli poleg rednega programa tudi slovensko katehezo z naslovom Marija naša Mati, adoracijo ter sveto mašo v „Majčinem selu“. Duhovnik Janez Meglen nam je med drugim razložil štiri dogme o Mariji v Katoliški Cerkvi. Večer smo sklenili s programom v župniji.

V torek smo se romarji zbrali na Križevcu, kjer je bila sveta maša ob 5h zjutraj, po njej pa so organizatorji 35. Mladifesta vse mlade romarje pozvali, da vse to, kar so prejeli v teh dneh, živijo in ponesejo v svet. Sledil je zajtrk in vrnitev v domovino.

Tretjič sem na Mladifestu, več kot petnajstič v Međugorju in vedno se rada vračam sem. Tukaj pridemo v Marijin objem in občutimo notranji mir. Ko vidimo toliko zbranih narodov se le čudim Božji moči in mislim, da je priložnost, da smo tudi sami del tega nekaj čudovitega. (Ema) 

Molimo za mir v srcu, družini in svetu

Letošnje geslo festivala je: »A le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,42). Mladi smo skozi celoten festival razmišljali o tem svetopisemskem odlomku. Dobremu Bogu sem neizmerno hvaležna za toliko mladih, ki z vsega sveta pride na ta kraj milosti. Lepo je videti, kako mladi s srcem molijo rožni venec, romajo na Križevac, Podbrdo ter čakajo v vrstah na sveto spoved. 

FOTO: Klemen Kraševec

Se družijo, prepevajo, poslušajo kateheze, pričevanja. Izmenjajo si svoje zgodbe, kako Bog deluje v njihovih življenjih. Kraljica miru v Medžugorju nas vsakič znova prosi naj molimo za mir, najprej mir v naših srcih, družinah in v svetu. Ob pogovorih z mladimi se čuti to prizadevanje za družbo, ki brani slabotne, ostarele, osamljene, družine in spoštuje življenje.

Nalaganje
Nazaj na vrh