Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladifest: mladi, oznanjajte svetu, kar ste tu videli in slišali

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 08. 2022 / 07:51
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Mladi
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladifest: mladi, oznanjajte svetu, kar ste tu videli in slišali
Na Mladifestu so se zbrali udeleženci iz 70 držav. FOTO: arhiv Družine

Mladifest: mladi, oznanjajte svetu, kar ste tu videli in slišali

V Medžugorju se je včeraj s slovesnim jutranjim bogoslužjem na prostem zaključil 33. mednarodni festival mladih z imenom Mladifest.

Papeški vizitator v tem priljubljenem romarskem središču, italijanski nadškof Aldo Cavalli, je v sklepnem nagovoru vračanje okoli 50.000 mladih udeležencev festivala na njihove domove po vsem svetu – v Bosno so pripotovali iz 70 držav - primerjal s trenutkom, ko je Jezus v svet poslal svoje apostole: »Pojdite v vse dežele sveta in oznanjajte, kar ste videli in slišali tukaj v Medžugorju!«

Osrednja programska vsebina festivala so bili bogati duhovni večeri ob spremstvu velikega zbora in orkestra s člani iz 20 držav ter jutranje kateheze in pričevanja.

Festival mladih se je začel v ponedeljek, letos pod geslom Jezusovih besed »Učite se od mene in našli boste počitek svojim dušam« (Mt 11,29), zbrane pa je v pisnem sporočilu nagovoril tudi papež Frančišek. Osrednja programska vsebina so bili bogati duhovni večeri ob spremstvu velikega zbora in orkestra s člani iz 20 držav ter jutranje kateheze in pričevanja. Mladim je spregovoril tudi generalni minister frančiškanskega reda, Massimo Fusarelli. Kot je dejal, je krščanska vera živo srečanje in posamezniku spremeni življenje, udeležencem festivala pa se je zahvalil za njihovo »pričevanje vere in molitve«.

Življenjski preobrat z Bogom

Mladifest je ponudil številne primere takšnih življenjskih sprememb, saj so mladi pripovedovali o preobratih, ki so bili posledica izkušenj z vero. Med njimi je bilo recimo pričevanje izraelskega pevca, ki je premagal depresijo, ali Italijana, ki se je štiri leta po ločitvi spravil in znova združil s svojo ženo. Nekdanja radijska časnikarka s Hrvaške je povedala, kako je s pomočjo vernih sodelavcev našla svojo vero in se odzvala klicu v redovno življenje.

Udeleženci Mladifesta so si premierno ogledali film »Praznovanje je zate«, ki združuje zgodovinske prizore iz Jezusovega življenja s poročili iz življenja članov Cenacola.

O posebej korenitih življenjskih spremembah so pripovedovali člani skupnosti »Cenacolo«, ki nekdanjim odvisnikom pomaga najti novo življenje z delom, izkušnjami življenja v skupnosti in dejavno vero, v skupnost pa so vključene tudi družine prizadetih in ob tem skupaj doživljajo preobrazbo. Udeleženci Mladifesta so si premierno ogledali film z naslovom »Praznovanje je zate« (The Celebration is for you) - dramsko-dokumentarni film, ki so ga profesionalno predstavili člani podružnice Cenacolo v Medžugorju in ki združuje zgodovinske prizore iz Jezusovega življenja s poročili iz življenja članov Cenacola. Povod za snemanje filma je bilo srečanje s papežem Frančiškom v Rimu leta 2021.

Da se mora vernik za mir v svojem življenju tudi »boriti«, je v svojem pričevanju jasno povedala hrvaška psihoterapevtka Ankica Baković. Slediti Jezusu na pristen način danes včasih pomeni, da v družbi ne najdemo sprejetosti. »Nestvarno je pričakovati notranji mir, če želite ugajati ljudem,« je dejala psihologinja. Mlade je pozvala, naj »ne bodo pasivni opazovalci svojega življenja in naj ne čakajo, da bosta zadovoljstvo in sreča prišla sama od sebe. Sreča je rezultat mojega načina življenja, tega, kako živim, kaj počnem in v kaj verjamem,« tako Bakovićeva.

Mladifest. FOTO: Vatican Media

Spodbujanje k prostovoljstvu

Od medžugorskih vidcev se je letošnjega Mladifesta udeležil le Jakov Colo. 51-letnik je pripovedoval o svojih izkušnjah z vodenjem organizacije za pomoč župnijam »Marijine roke«. Organizacija s pomočjo 60 prostovoljcev trenutno pomaga okoli 700 družinam v stiski v Hercegovini, od paketov s hrano in spremstva pri obiskih zdravnika do pomoči pri čiščenju in celo gradnji hiš; prostovoljci v kraju Ljubuški blizu Medžugorja vodijo tudi ljudsko kuhinjo. Da smo kristjani, se mora vedno pokazati v konkretnih dejanjih, je poudaril Colo in mlade srčno spodbudil k prostovoljstvu.

Če otroci ob prihodu v šolo ne vidijo dima iz dimnika šolske kuhinje, se obrnejo nazaj proti domu.

Med udeleženci festivala je bil tudi Magnus MacFarlane-Barrow, direktor mednarodnega programa za šolsko prehrano »Mary's Meals«. Svojo človekoljubno organizacijo, ki je bila ustanovljena pred 20 leti in trenutno zagotavlja dnevni topli šolski obrok skoraj 2,3 milijona otrokom v državah, ki jih je posebej prizadela lakota, je označil za »sad Medžugorja«. Sam vidi povezavo med lakoto in oboroženimi spopadi, kajti »kjer so 'Marijini obroki', je mir večji«, je o izkušnjah iz Kenije pojasnil človekoljub. Tamkajšnja državna koordinatorka Amina Sweddy je izpostavila pomen hrane za obiskovanje šole: »Če otroci ob prihodu v šolo ne vidijo dima iz dimnika šolske kuhinje, se obrnejo nazaj proti domu.«

Spremembe tudi v župniji

Medžugorski župnik Marinko Sakota, ki je vodil celoten Mladifest, je v nagovoru med sklepnim bogoslužjem življenjska pričevanja, ki so jih udeleženci slišali med tednom, povzel kot primere »sprememb v Božjem načrtu«. Bog srečuje ljudi v nepričakovanem, v nasprotjih, iz česar se vedno lahko rodijo nove stvari, »če Bog nlaeti na odprto srce«. Za napredek v duhovnem življenju Bog človeku ponuja predvsem molitev, evharistijo, spoved, post in Sveto pismo. Kdor sam odkriva te »bisere« in »zdravila«, s katerimi Medžugorje nudi pomoč številnim ljudem, doživlja notranji mir in veselje tudi v najtežjih življenjskih okoliščinah.

Medžugorskega župnika Marinka Sakoto bo septembra nasledil Zvonimir Pavičić.

Premierno se je srečanja mladih udeležil tudi pristojni ordinarij v Mostarju, škof Petar Palić, ki je na tem položaju od jeseni 2020. Skupaj s papeškim vizitatorjem za Medžugorje, nadškofom Aldom Cavallijem, sta se župniku Marinku Sakoti, ki bo po dvanajstih letih vodenje župnije v začetku septembra predal svojemu nasledniku Zvonimirju Pavičiću, zahvalila za njegovo zavzetost in sodelovanje. Poleg nadškofa Cavallija in škofa Perića so se Mladifesta udeležili tudi predsednik Španske škofovske konference kardinal Juan Jose Omella ter škofje iz Italije, Irske, Francije, Ukrajine, Albanije, Poljske in Paragvaja. Pri večernih evharističnih praznovanjih je somaševalo tudi po 564 duhovnikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh