Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi v delovanju v sinodalni Cerkvi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 06. 2019 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2019 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi v delovanju v sinodalni Cerkvi

V Rimu med 19. in 22. junijem prirejajo posinodalno srečanje mladih.

Na vatikanskem tiskovnem uradu so včeraj predstavili Mednarodni forum mladih, ki ga med 19. in 22. junijem prirejajo v Rimu. Tema dogodka je Mladi v delovanju v sinodalni Cerkvi, prireja pa ga Dikasterij za laike, družino in življenje.

Namen Mednarodnega foruma mladih je nadaljevati sinodalno pot, ki se je odprla z 15. generalnim zasedanjem škofovske sinode oktobra lani na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti, torej gre za neke vrste »posinodalno srečanje«, je pojasnil Alexandre Awi Mello, tajnik Dikasterija za laike, družino in življenje. Apostolska konstitucija papeža Frančiška o škofovski sinodi Episcopalis Communio namreč poleg pripravljanje faze in samega zasedanja določa tudi fazo aktualizacije sinodalnega zasedanja, ki jo morajo izvesti delne Cerkve in škofovske konference ter različni organizmi rimske kurije, ki so pristojni za temo sinode. V okviru tretje, izvajalne faze dikasterij prireja omenjeni forum mladih.

Srečanja se udeležujejo mladi delegati škofovskih konferenc ter večjih cerkvenih gibanj in skupnosti, ki so mednarodno razširjeni. Navzoči bodo tudi nekateri izvedenci za področje mladinske pastorale na mednarodni ravni.

Glavni cilj posinodalnega srečanja bo opredeliti aktualizacijo sinodalnih predlogov z vidika mladinske pastorale. V sklepnem dokumentu namreč sinoda zahteva, naj dejavna udeležba mladih postane učinkovita in redna na področjih prevzemanja soodgovornosti v delnih Cerkvah, v ustanovah škofovskih konferenc in vesoljne Cerkve. Sicer pa bo v prihodnjih štirih dneh velik del časa namenjen tudi molitvi, pogovorom in razpravam med mladimi, ki so protagonisti v različnih cerkvenih stvarnostih.

Danes, 19. junija, bo osrednja tema Sinodalna pot in njen vpliv na delne Cerkve. Udeležence bosta najprej nagovorila kardinala Farrell in Baldisseri, sledila bodo predavanja posebnega tajnika sinode o mladih Giacoma Coste, udeleženci bodo prisluhnili mladim in nekaterim izvedencem, sledilo bo delo po skupinah. Zvečer bo kardinal Baldisseri daroval sveto mašo.

Tema, ki bo zaznamovala jutrišnje razprave, bo Christus vivit, zreli sad sinode mladih. Dan se bo začel z lectio divina o besedah iz evangelija po Luku Odprle so se jim oči (glej Lk 24,31), ki jo bo vodila Rosalba Manes, docentka svetopisemske teologije. Uvodno predavanje z naslovom Veliko oznanilo za vse mlade je pripravil docent fundamentalne teologije Robert Cheaib. Razprave in delo po skupinah se bo odvijalo na dveh ravneh: glas mladih o Christus Vivit in glas animatorjem mladinske pastorale. Večerno sveto mašo bo daroval Alexandre Awi Mello, tajnik Dikasterija za laike, družino in življenje.

V petek, 21. junija, se bodo udeleženci srečanja pogovarjali o temi Mladi v delovanju v sinodalni Cerkvi: naš prispevek. Razpravo o spremljanju mladih na poti razločevanja poklicanosti bo vodil Rossano Sala, posebni tajnik škofovske sinode o mladih. Alexandre Awi Mello pa bo imel predavanje z naslovom Naproti sinodalni, ljudski in misijonarski pastorali. Delo po skupinah se bo osredinilo na vprašanje, kako skupaj napredovati na sinodalni poti v cerkvenih skupnostih. O soodgovornosti mladih v Cerkvi bo predaval Alexandre Awi Mello, večerno mašo pa bo daroval podtajnik škofovske sinode Fabio Fabene.

Mednarodnia forum mladih se bo zaključil v soboto, 22. junija, s sveto mašo v baziliki sv. Petra, ki jo bo daroval prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje kardinal Kevin Farrell, sledila pa bo še avdienca pri papežu Frančišku.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh