Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mladi so sestavni del Cerkve«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 03. 04. 2019 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2019 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Mladi so sestavni del Cerkve«

»Mladi so sestavni del Cerkve«

V Vatikanu so včeraj predstavili papeževo posinodalno apostolsko spodbudo »Christus vivit«.

V Vatikanu je včeraj izšla posinodalna apostolska spodbuda papeža Frančiška z naslovom Christus vivit (Kristus živi), namenjena mladim, in je sad generalnega zasedanja škofovske sinode o Mladih, veri in razločevanju poklicanosti oktobra lani. Kot poroča Radio Vatikan, so dokument predstavili na tiskovnem uradu Svetega sedeža.

Posinodalna apostolska spodbuda Christus vivit bo v prihodnje predstavljala veliko listino (magna carta) za pastoralo mladih in poklicanosti v različnih cerkvenih skupnostih, ki so zaznamovane s korenito spremembo položaja mladih, je na tiskovni konferenci pojasnil kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik sinode. Christus vivit je tesno povezan s sklepnim dokumentom sinode, ki vsebuje še druge pomembne teme. Papež je v dokumentu zapisal: »Pustil sem se navdihniti bogastvu razmišljanj in pogovorov lanskoletne sinode. Tukaj ne bom mogel zbrati vseh prispevkov, ki jih lahko preberete v sklepnem dokumentu, a v tem pismu sem poskušal zaobjeti predloge, ki so se mi zdeli najpomembnejši.«

Jezus je del preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Apostolska spodbuda je sestavljena iz 299. členov, razdeljenih v devet poglavij. Kot je pojasnil kardinal Baldisseri, želi papež mladim in vsem vernikom posredovati temeljno sporočilo, da Jezus ne sodi zgolj v preteklost, ampak tudi v sedanjost in prihodnost, kajti On je večno Živi, in »vsaka generacija vernikov v Kristusu odkrije sodobnika in tovariša na poti«.

Marijanska poteza apostolske spodbude

Kardinal Baldisseri je izpostavil tudi marijanski vidik dokumenta, ki ga je papež Frančišek podpisal v svetišču Marijine hiše v Loretu 25. marca letos. Sveti oče je ob tej priložnosti dejal: »Sveta hiša je hiša mladih, saj tukaj Devica Marija, mladenka, polna milosti, še naprej govori novim generacijam, vsakega spremlja pri iskanju lastne poklicanosti. Zato sem želel tukaj podpisati apostolsko spodbudo, ki je sad sinode, posvečene mladim.«

Papež mlade naslavlja s ti

Posinodalna apostolska spodbuda ima še eno posebnost: napisana je v obliki pisma, namenjenega neposredno mladim, papež pa se nanje pogosto obrača v drugi osebi ednine; ta slog je značilen za svetega očeta v odnosu z mladimi: slog bližine, iskrenosti, preprostosti, nežnosti in naklonjenosti.

Kristus ponuja prijateljstvo

Po besedah Fabia Fabeneja, podtajnika škofovske sinode, Christus vivit izstopa po svoji izraziti kristološki naravnanosti in po ljubezni, ki kot posebna poteza zaznamuje vsak del apostolske spodbude. Papež vsakemu mlademu zatrjuje, da »te Bog ljubi in da je Kristus iz ljubezni daroval samega sebe vse do konca, da bi te rešil«. Zaradi te ljubezni pa si Jezus od mladih želi predvsem njihovo prijateljstvo. Celoten dokument je prežet z zaupanjem, ki ga papež polaga v mlade, ko jim vztrajno ponavlja, naj svoje upanje položijo v Kristusa, saj jim ga tako ne bo mogel nihče vzeti.

Mladi so sestavni del Cerkve

Med mnogimi dejavniki, ki jih lahko izpostavimo v posinodalni apostolski spodbudi Christus vivit, je tudi odnos med mladimi in celotnim Božjim ljudstvom, pastirji in verniki. Mladi niso kategorija, postavljena pred Cerkev ali, še slabše, nasproti Cerkvi, je pojasnil Fabene, temveč so sestavni del Cerkve in vedno bolj vključeni v njeno vsakodnevno življenje, njene dejavnosti in odločitve, ki bodo sprejete za dobro vseh vernikov. Cerkev je namreč eno samo telo, mladi pa so njeni živi in ustvarjalni udje.

Cerkev, ki ostaja mlada

Ne govorimo torej o »Cerkvi mladih«, ampak o »mladi Cerkvi«, in po papeževih besedah lahko ravno mladi pomagajo Cerkvi, da ostane mlada, da se ne pokvari, ne zaustavi, ne postane ošabna, se ne spremeni v ločino, da postane revnejša in zmožna pričevati, da je blizu zadnjim in odvrženim, da se bori za pravičnost, da se s ponižnostjo pusti izzvati. Papež v dokumentu opozori na dolgo vrsto mladih svetnikov, ki so svoje življenje dali za Kristusa, mnogi med njimi vse do mučeništva, in s tem mladim pokaže pot, po kateri naj stopajo.

Komunikacijska plat dokumenta

Na predstavitvi posinodalne apostolske spodbude Christus vivit je govoril tudi Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo, ki je izpostavil predvsem komunikacijske vidike papeškega dokumenta. Kot je dejal, je apostolska spodbuda namenjena mladim, ki pa so otroci komunikacijske družbe in obenem živijo v času, ki je pogosto zaznamovan z nesporazumevanjem. Po njegovem prepričanju apostolska spodbuda pričuje tudi o komunikacijski resnici sinodalne poti Cerkve. Najboljši način za sporočanje resnice pa je pristnost.

Ruffini je spregovoril tudi o digitalnem okolju, s katerim je zaznamovano današnje sporazumevanje. Papež je v dokumentu zapisal, da »ne gre samo za uporabo komunikacijskih sredstev, ampak za življenje v kulturi, ki je močno digitalizirana in ima zelo velik vpliv na pojmovanje časa in prostora, na dojemanja sebe, drugih in sveta, na način komuniciranja, učenja, informiranja, vstopanja v odnose z drugimi«. Mladim ponuja tudi drugačen način življenja: ne samo govorice spleta, ampak tudi druge vrste jezika: jezik tišine in kontemplacije, umetnost, glasbo, šport, človekoljubno in družbeno dejavnost ter jezik politike. Najpomembnejše mesto pa ima jezik bližine, jezik nesebične, odnosne, bivanjske ljubezni, ki se dotika srca.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh