Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi kritično o neodzivnosti vlade na njihove pozive

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 08. 2024 / 11:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2024 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi kritično o neodzivnosti vlade na njihove pozive
Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije so kritični zlasti do premierja in finančnega ministra. FOTO: MSS

Mladi kritično o neodzivnosti vlade na njihove pozive

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu mladih so predstavniki Mladinskega sveta Slovenije (MSS) na novinarski konferenci na ploščadi pred Državnim zborom na ljubljanskem Trgu republike vnovič opozorili na neodzivnost slovenske vlade na pozive predstavnikov mladih.

Danes 1,2 milijarde mladih med 15. in 24. letom starosti predstavlja 16 odstotkov svetovnega prebivalstva. V začetku letošnjega leta je bilo po podatkih Statističnega urada v Sloveniji za 29,3 % manj mladih od 15. do 29. leta kot ob osamosvojitvi. Kot poudarjajo v MSS, se izzivi mladih v zadnjem obdobju niso korenito spremenili, zagotovo pa so se poglobili.

(Ne)uresničevanje koalicijske pogodbe

Na novinarski konferenci so sodelovali predsednica MSS Eva Kotnik, podpredsednik za mednarodno sodelovanje Žiga Ciglarič in mladinski delegat Republike Slovenije pri OZN Max Davidović. Osredotočili so se zlasti na neodzivnost in slabo komunikacijo predsednika vlade dr. Roberta Goloba in drugih članov vlade, pa tudi na (ne)uresničevanje koalicijske pogodbe in zavez do mladih.

Mladi izgubljajo (za)upanje v demokratične procese

Eden glavnih poudarkov novinarske konference je bil, da si mladi želijo aktivne participacije in enakopravnega vključevanja v procese odločanja na vseh ravneh, vendar pa – ker državne inštitucije ne naslavljajo izzivov – izgubljajo (za)upanje v demokratične procese. Na MSS se trudijo za tvorno sodelovanje z vlado, ki pa po njihovem nima posluha za problematike mladih.

Datuma še nimajo

»Premierja smo po aprilski kampanji Nimam kam prosili za srečanje, a smo odgovor prejeli šele minuli mesec, datuma pa še nimamo. Očitno predsednik vlade nima interesa, da bi se srečal z nami, čeprav nam je obljubil, da se bo z nami sestajal na letni ravni; hkrati pa skupaj s finančnim ministrom ignorirata celo pozive prek medijev,« so razočarani v Mladinskem svetu Slovenije.

Mladi očitno služijo zgolj za dobro promocijo

Opozarjajo, da minister za finance Klemen Boštjančič v medijih mlade označuje za proračunsko prioriteto za leti 2024 in 2025 (»Zdravje, znanje in mladi«), odgovora, kje se to – glede na pretekla leta – odraža v proračunu, pa v MSS še niso prejeli. »Mladi očitno služimo zgolj za dobro promocijo,« so prepričani v Mladinskem svetu Slovenije.

Med novinarsko konferenco Mladinskega sveta Slovenije. FOTO: MSS

Ne le vključevanje mladih iz lastnih političnih vrst

Mladi izgubljajo zaupanje v politiko, ko obljube niso izpolnjene, še bolj pa, ko se jih vključuje v procese zgolj za kuliso. V MSS menijo, da premier v medijih prikazuje, da so mu mladi pomembni, kar pa se v praksi ne odraža. »Vlada mora vključevati predstavnike mladih, zavezane k zagovarjanju mnenj vseh mladih, da bo lahko resno in celovito naslavljala mladinske problematike. Tega pa ne more doseči z vključevanjem zgolj mladih iz svojih političnih vrst,« poudarjajo.

Kje v proračunu se to pozna?

V MSS ponovno obsojajo neodzivnost zlasti premierja in finančnega ministra, pa tudi nekaterih drugih članov vlade, in želijo jasno osebno opredelitev dr. Roberta Goloba in zaveze o izpolnjevanju pogodbe glede bivanjske problematike mladih in drugih problematik, pa tudi pojasnilo, zakaj se mlade označuje za proračunsko prioriteto, če nihče ne zna pojasniti, kje v proračunu se to pozna.

Za koliko se je povečal proračun?

»Pričakujemo torej, da nam bo predsednik vlade priskrbel podatke, za koliko se je povečal proračun, namenjen reševanju mladinskih problematik,« so na novinarski konferenci o izzivih in položaju mladih ob mednarodnem dnevu mladih 2024 v imenu Mladinskega sveta Slovenije še poudarili Eva Kotnik, Žiga Ciglarič in Max Davidović.

Tudi pozitivni primeri plodnega sodelovanja

»Pomanjkanje proaktivnega pristopa in angažiranosti nekaterih ministrstev kaže na širši vzorec zanemarjanja mladih, ki kar kliče po ukrepanju. Obstajajo pa tudi pozitivni primeri plodnega sodelovanja z nekaterimi deležniki, kot so Klub mladih poslancev in ministrstvi za solidarno prihodnost in digitalno preobrazbo. Takšni primeri dobrega sodelovanja bi morali postati pravilo, ne le izjema,« je prepričana Eva Kotnik.

Povsem neuslišani predlogi

»V prihodnje si želimo več sistemskega vključevanja v odločevalske procese, zlasti pri tematikah, ki vplivajo na razvoj Slovenije v skupnost, v kateri se lahko mladi razvijajo v avtonomne, odgovorne, solidarne, aktivne posameznike in člane družbe. Mladi smo večkrat poudarili, da se trenutno sprejemajo odločitve za prihodnost, v kateri bomo sami nekoč ustvarjali in jo živeli, žalosti pa nas, da so naši predlogi povsem neuslišani,« pa je pojasnil Žiga Ciglarič.

Kupi v trgovini

Ko sem bil mlad
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh