Mladi inovativni kmet Anton Grobelnik: »Kar boš sejal, to boš žel« [FOTO, VIDEO]
Mladi inovativni kmet Anton Grobelnik: »Kar boš sejal, to boš žel« [FOTO, VIDEO]
Na kmetiji Grobelnik sta glavni dejavnosti govedoreja in pitanje pujsov. Poleg tega pridelujejo hmelj in se ukvarjajo s komunalnimi storitvami (pluženje s posipanjem, pometanjem ter mulčenjem obcestnih brežin). Njihova kmetija obsega 50 hektarov, od tega jih je 35 obdelovalnih. Imajo približno 90 glav govejih živali, spitajo pa še okrog 200 prašičev.
Četrta generacija Antonov
»Pred mano so se s kmetovanjem ukvarjale tri generacije in jaz sem četrta generacija Antonov na naši kmetiji,« s ponosom pove Anton, ki je postal mladi prevzemnik leta 2019. »Odločitev je bila lahka, saj sem že od otroštva zelo užival na kmetiji. Imam starejšega brata in mlajšo sestro, a že od malega sem jaz kazal največje zanimanje za kmetijo, ki sem jo prevzel pri 26 letih.«
Pogovor z mladim inovativnim kmetom lahko poslušate TUKAJ.
Ob prevzemu kmetije se je odločil za predelovalni obrat, »kandidiral sem na državnem razpisu ter dobil pozitiven odgovor. Potem smo začeli graditi objekt. Celotna investicija nas je stala pol milijona evrov«.
Za dve živali 20 tisoč evrov
Posebnost njihove kmetije je reja govejih pasem aberdeen angus in wagyu. Še posebej wagyu pasma velja za najbolj cenjeno in najdražjo pasmo goveda na svetu. »Leta 2018 smo kupili prvi kravi pasme angus, naslednje lepo pa še dve telici pasme wagyu. Ta nakup nas je stal 20 tisoč evrov. Ena telica je bila breja, ena pa še ne. Na tej telici, ki še ni bila breja, smo nato izvajali postopek embrio transferja, kar pomeni, da smo iz te telice spirali zarodke in jih vstavili v naše krave. Trenutno je na kmetiji 18 glav čisto pasemskih živali pasme wagyu. Značilnost te pasme je posebnost samega mesa, saj je meso zelo lepo marmonirano med mišičnim vlaknom, kar pomeni, da je meso po peki zelo sočno in okusno.«
Meso zorijo v posebni komori
Vrhunec ponudbe na njihovi kmetiji je zorena govedina. Govedino žlahtnijo izključno na zraku v nadzorovanih komorah, opremljenih s himalajskim solnikom pri temperaturi med 0 in 1 °C. »To pomeni, da celi kosi mesa zorijo v posebni komori, kjer je stalno visoka vlaga, kontroliramo in nastavimo lahko temperaturo, zrak neprestano kroži po prostoru, notri pa je tudi himalajski solni kamen, ki služi za neprestano vlago in uničevanje škodljivih bakterij.« Meso zorijo osem tednov ali več, saj meso s časom zorenja pridobi na okusu in mehkobi, razlaga Anton.
Kateri so njihovi paradni izdelki? Podkast je na voljo tudi na tej povezavi.
Dokaz, da so na pravi poti
Lani je bil eden od šestih kandidatov, ki so se potegovali za naziv mladi inovativni kmet in ga na koncu tudi osvojil. »Naziv mi pomeni zelo veliko, saj tako vem, da sem na pravi poti in da so tudi drugi opazili naš trud. Bil sem zelo vesel, saj vem, kako veliko truda in neprestanih noči sem vložil v to, da smo sedaj tu, kjer smo. Tudi drugi sotekmovalci so bili zelo inovativni in pogumni.«
Sodelovanje na 9. Evropskem kongresu mladih kmetov
V začetku decembra se je udeležil 9. Evropskega kongresa mladih kmetov, kar je bila zanj zelo pozitivna izkušnja. »Bistvo kongresa je bilo tekmovanje evropskih mladih kmetov iz 13 držav. Bili smo razdeljeni v tri skupine in po koncu predstavitev vseh je Evropska komisija izbrala tri zmagovalce, iz vsake skupine po enega. Bil sem zelo navdušen nad tem, s čim vse se ukvarjajo mladi kmetje v različnih državah.«
Sinovoma želi prenesti vrednote poštenosti in delavnosti
S partnerko Tamaro imata dva sinova. Nace ima šest let, mlajši Filip pa tri leta. Želi si, da bi eden od njiju v prihodnje prevzel kmetijo, »saj gre dejavnost iz generacije v generacijo. Vložki v kmetijo so veliki, zato si želim, da bi eden od njiju ali celo oba nadgradila sam razvoj kmetije«. Najbolj pa si želi, da bi nanju prenesel vrednote znanja, poštenosti in delavnosti.