Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mladi, bodite prepričljivi prinašalci evangelija!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 03. 2017 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Mladi, bodite prepričljivi prinašalci evangelija!«

Papež pozdravlja udeležence evropskega simpozija o mladih v Barceloni.

V Barceloni med 28. in 31. marcem zaseda evropski simpozij o mladih v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Tema srečanja je Spremljati mlade, da bi svobodno odgovorili na Kristusov klic. Udeležence simpozija je v posebnem sporočilu pozdravil tudi papež Frančišek.

Sveti oče jih je spodbudil k premišljevanju o izzivih evangelizacije in spremljanja mladih, da bi »preko dialoga in srečanja ter kakor živi udje Kristusove družine mladi bili prepričljivi prinašalci veselja evangelija v vseh okoljih«. Nad udeležence simpozija papež kliče varstva Device Marije in jim podeljuje apostolski blagoslov.

Dogodka v Barceloni se udeležuje več kot 250 oseb iz vse Evrope; iz Slovenije je v Španijo odpotoval mag. Tone Česen, tajnik Medškofijskega odbora za mladino. Namen srečanja je povezati predstavnike petih področij dela z mladimi, ki so kateheza, šolstvo, mladinska in univerzitetna pastorala ter pastorala poklicanosti. Teme, ki jih navaja tudi temeljni dokument, ki je bil udeležencem na voljo že v času priprave, so: Jezus in spremljanje, navdušenje kristjana in Božja volja, različnost in odnos, identiteta in življenje, skupnost in družina, družina in Cerkev, upanje in polnost življenja, veselje in življenje, mladi in njihov besednjak, spremljanje in Sveti Duh, spraševanje vesti in pričevanje, evangelizacija in Kristus.



Kot pravi generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc, msgr. Duarte da Cunha, so mladi »ključni v življenju Cerkve in družbe«. Imajo veliko darov, ki jih lahko delijo in bi jih mi morali ceniti; verjamejo, da lahko spremenijo svet. »Spremljati mlade zato postane čudovito poslanstvo, ki nam ga je zaupal Jezus«, nadaljuje generalni tajnik: »Za osebe, ki jih spremljajo, ni potrebno, da živijo popolno, morajo pa gledati na Boga in živeti sedanji trenutek v predanosti. Zato, četudi se mlad človek sreča z ovirami, mu/ji bo tisti, ki ga spremlja, sposoben pokazati smer, odpreti nov pogled v prihodnost … Izražanje take bližine mladim pričuje z besedami in dejanji: da je vredno iti naprej; kaj je dobro in kaj je zlo; v čem je resnična sreča. Za vzgojitelja ni večje sreče kot videti mladega, ki živi osebni odnos z Jezusom Kristusom in se zaveda zmožnosti, da lahko svobodno podari svoje življenje za druge in hkrati postane resnični pričevalec in voditelj za druge.«

Program simpozija v Barceloni tako med drugim predvideva trenutke molitve za duhovne poklice in za družine. Udeleženci so sinoči v cerkvi sv. Ane obhajali vigilijo, ki so jo s pričevanji, slavljenjem, adoracijo in petjem oblikovali mladi sami in je bila posvečena mladim iz Evrope. Ob sklepu zasedanja se bodo mladi Barcelončani srečali z udeleženci simpozija. Štiridnevni program med drugim vključuje tudi predavanja gostov iz vatikanskih uradov, oddelkov Sveta evropskih škofovskih konferenc ali uradov posameznih škofovskih konferenc, odgovornih za pastoralo mladih. Svoj prispevek pa s svojo navzočnostjo dajejo tudi mladi sami.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh