Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mit o Valjhunu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 09. 2024 / 07:33
Čas branja: 15 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2024 / 07:45
Mit o Valjhunu
Dr. Darja Mihelič. FOTO: Ivo Žajdela

Mit o Valjhunu

Prešernov Krst pri Savici je v veliki meri mitologija, ki so jo nekritično povzeli številni Slovenci. Kako to, da prevladujejo miti tudi o naši daljni preteklosti, če je novodobna mitologija o »NOB« zaradi silne povojne indoktrinacije še lahko »razumljiva«? Zgodovinarka dr. Darja Mihelič je tako rekoč edina, ki piše o mitologiji o nasilnem (Prešernovem) Valjhunu. Samoumevno je, da smo jo prosili za pogovor o tej temi.

Filozof dr. Tine Hribar je v knjigi Slovenski razkoli in slovenska sprava veliko pozornosti posvetil pokristjanjevanju Slovencev in nasilnemu liku Valjhuna pri tem. Vi ste najprej v strokovni zgodovinski reviji Zgodovina za vse, pred kratkim pa krajše tudi v reviji SLO (št. 41) pisali, kako je nastal ta lik. Ste edina zgodovinarka, ki se je odzvala na to najnovejše pisanje o tej temi, kar je zgovorno.

Med sodobnimi slovenskimi zgodovinarji sem res tako rekoč edina, ki se intenzivneje poglabljam v polihistorska, zgodovinopisna dela prejšnjih stoletij in njihove razlage zgodnje slovenske zgodovine. To je bila že tema moje diplomske naloge Karantanija v očeh zgodovinarjev od 15. do 18. stoletja, ki sem jo pred pol stoletja, leta 1974, zagovarjala pri prof. Franu Zwittru in zanjo prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Prv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh