Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijonarjeve sanje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2014 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijonarjeve sanje

Misijonarjeve sanje

Papež Frančišek je prispel v Južno Korejo, kot je pojasnil časnikarjem na letalu, pa ne gre za »turistični obisk«.

Papež Frančišek je v zgodnjih jutranjih urah prispel v Južno Korejo. Letalo je ob 3.15 ponoči po našem oziroma ob 10.15 dopoldne po krajevnem času pristalo v seulskem letalskem oporišču. Tam je svetega očeta, kot poroča Radio Vatikan, sprejela predsednica Republike Koreje, Park Geun-hye. Po navedbah STA je Severna Koreja le nekaj minut pred tem v morje izstrelila tri rakete kratkega dosega. Po uradnem sprejemu je papež takoj odšel na sedež apostolske nunciature, kjer je maševal, nato pa je sledil počitek.



Papeževo potovanje v Južno Korejo pa ni »turistični obisk«, kot je sveti oče sam pojasnil v pogovoru s časnikarji med 11-urnim letom v Seul. Svetovna javnost v celoti ne pozna resničnega razloga, zakaj je Jorge Bergoglio vstopil v jezuitski red. Sanjal je o tem, da bi postal misijonar na Daljnem Vzhodu, kot sveti Frančišek Ksaverij, eden od soustanoviteljev Družbe Jezusove. To je papež sam pojasnil skupini študentov jezuitske univerze v Rimu, ki jih lani sprejel v Vatikanu. »Iti v svet … oznanjati Jezusa … ne ostati zaprt v redovnih strukturah« - tako je opisal svoj poklic znotraj poklica.

Do neke mere so se njegove sanje vsaj delno izpolnile, ko je letalo danes zgodaj zjutraj pristalo v seulskem letalskem oporišču. V tem konkretnem primeru se njegove misijonarske sanje uresničujejo v treh temeljnih točkah:

· priznanje vloge mladih v Cerkvi, ko bo sveti oče skupaj z njimi obhajal šesti azijski dan mladih
· priznanje zgodovine krščanske vere v tem delu sveta z beatifikacijo 124 mučencev, ki so zaradi svoje trdne vere izgubili življenje v 19. stoletju
· spodbuda za spravo in mir, še posebej med Severno in Južno Korejo, sveti oče bo posebej v ta namen molil med slovesnim bogoslužjem v Seulu.



V pogovoru z 72 časnikarji, ki so svetega očeta spremljali med letom v Korejo, je papež Frančišek posebej poudaril: »To ni turistični obisk.« Papež je vsakega časnikarja posebej pozdravil in se mu zahvalil za njegovo poročanje, ki nas po njegovih besedah »povezuje s svetom«. Nato je v tišini molil za italijanskega časnikarja in njegovega palestinskega prevajalca, ki sta včeraj izgubila življenje med poročanjem o položaju v Gazi. Papež je nazadnje še obljubil nekaj odgovorov na vprašanja časnikarjev med poletom nazaj v Rim, čeprav, kot se je pošalil, lahko pristane »kot Daniel v levji jami … čeprav ti levi ne grizejo«, je hitro dodal.

Papeža že prvi dan potovanja čaka natrpan urnik in že sam je napovedal, da bo obisk Južne Koreje »precejšen izziv za telesno pripravljenost«. Kot vemo, pa so »izzivi telesne pripravljenosti« ena izmed temeljnih značilnosti vsakega dobrega misijonarja … in tudi papeža Frančiška.

Vir: Radio Vatikan / STA

Foto: RV

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh