Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Misericordia et misera«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 11. 2016 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Misericordia et misera«

V Vatikanu so predstavili apostolsko pismo papeža Frančiška ob sklepu svetega leta usmiljenja.

Ob sklepu svetega leta usmiljenja so v Vatikanu danes predstavili apostolsko pismo papeža Frančiška z naslovom Misericordia et misera – Usmiljenje in usmiljenja potrebna. Na tiskovnem uradu Svetega sedeža je o papeževm besedilu spregovoril nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.




Da bi razumeli, ali je jubilej dosegel želeni uspeh, je treba vzeti v roke apostolsko pismo Misericordia et misera – Usmiljenje in usmiljenja potrebna, je dejal nadškof Fisichella in navedel besede iz začetka dokumenta:»Usmiljenje namreč ne more biti nekakšen oklepaj v življenju Cerkve, ampak predstavlja njeno bitnost, ki razodeva in dela otipljivo globoko resnico evangelija. Vse se razodeva v usmiljenju; vse se rešuje v Očetovi usmiljeni ljubezni« (Mm 1). Papež Frančišek, izhajajoč iz evangeljskega prizora, ki pripoveduje o srečanju med Jezusom in prešuštnico, nakaže pot Cerkve v prihodnje, da bi bila lahko vedno bolj orodje usmiljenja v odnosu do vseh, ne da bi kogar koli izključevala.

Apostolsko pismo izpostavlja dva stebra, ki ju zahteva usmiljenje: da usmiljenje obhajamo in ga živimo. Pri tem papež poda nekaj pastoralnih smernic, ki lahko pomagajo pri načrtovanju življenja krščanskih skupnosti. Na prvem mestu je obhajanje usmiljenja. Pomembna novost je, da je papež Frančišek misijonarjem usmiljenja podaljšal službo, »da bi še ostala do nadaljnje odločitve kot konkretno znamenje, da je milost jubileja na vseh koncih sveta še naprej živa in učinkovita«. Delovanje misijonarjev usmiljenja je bilo namreč v jubilejnem letu zelo rodovitno.

Papež poudarja pomembno vlogo Božje besede, ki naj bi v pastoralnih načrtih dobila večje mesto: »Primerno bi bilo, da bi vsaka skupnost na eno od nedelj bogoslužnega leta obnovila zavzetost za širjenje, poznavanje in poglabljanje Svetega pisma; ta nedelja bi bila povsem posvečena Božji besedi, da bi razumeli neizčrpno bogastvo, ki prihaja iz tega nenehnega dialoga med Bogom in njegovim ljudstvom«.

Drugi steber, ki ga izpostavlja apostolsko pismo, pa je »živeti usmiljenje«, pri čemer je izpostavljen socialni vidik, tesno povezan z usmiljenjem. »Ne zadržujmo ljubosumno samo zase, kar smo prejeli«, piše papež. »Naučimo se to podeliti s trpečimi brati, da jih bo podpirala moč Očetovega usmiljenja. Naše skupnosti naj se odprejo, da bodo dosegle tiste, ki živijo na njihovem ozemlju, da bo do vseh s pomočjo pričevanja vernikov dospela Božja nežnost«. Frančišek zato predlaga obhajanje svetovnega dne revnih.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh