Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Miru ne bomo nikoli dosegli brez spoštovanja stvarstva'

Objava: 30. 08. 2010 / 06:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Miru ne bomo nikoli dosegli brez spoštovanja stvarstva'

Papež je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja spregovoril o ponižnosti in molil za čimprejšnjo rešitev čilskih rudarjev.

Po mnenju papeža Benedikta XVI. miru brez spoštovanja stvarstva ni moč doseči. Dolžnost prebivalcev tega planeta je, da Zemljo prihodnjim rodovom zapustimo v takšnem stanju, da bodo tudi naši zanamci lahko živeli dostojno življenje in da bodo tudi oni lahko še naprej varovali Božje stvarstvo, ja sveti oče povedal med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu. Povod za omenjeno sporočilo je dan ohranjanja stvarstva, ki ga vsako leto obeleži Italijanska škofovska konferenca in ki ga obhajajo tudi v številnih drugih državah po svetu.

Papež je romarje, ki so se zbrali na trgu pred apostolsko palačo v Castel Gandolfu, nagovoril tudi z besedami o evangeliju včerajšnje nedelje, ko smo Jezusa srečali v hiši prvaka med farizeji. Jezus je opazil, da si povabljeni izbirajo prva mesta za mizo, zato jim je povedal priliko, ki se dogaja med svatbo. 'Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: Daj prostor temu!... Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto' (Lk 14,8,10). Jezus vztraja pri tem, da ostajamo ponižni, kajti 'vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan'.

Ob koncu prilike Jezus predlaga prvaku farizejev, naj za mizo ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, ampak naj povabi uboge, pohabljene, hrome in slepe, ki ti ne morejo ničesar povrniti. Resnično povračilo bo dal na koncu Bog, ki vlada svetu, mi pa Bogu lahko pomagamo s tistim, s čimer lahko, in dokler nam On da moči.

Papež je v svojem nagovoru izrazil tudi svojo povezanost s triintridesetimi čilskimi rudarji iz San Joseja in vse vernike pozval k molitvi za njihovo čim prejšnjo rešitev. Rudarjem, ki so od začetka avgusta ujeti v zasutem rudniškem jašku sedemsto metrov pod zemljo, in njihovim svojcem je svetoval, naj se priporočijo svetemu Lovrencu, obenem pa jim je zagotovil tudi svojo nenehno duhovno povezanost in molitev.

Po končani molitvi angelovega češčenja in blagoslovu je sveti oče še pozdravil navzoče romarje in jim spregovoril v francoskem, angleškem, nemškem, španskem in poljskem jeziku ter vsem zaželel lepo nedeljo in teden.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh