Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miro Petek: »Mnogim se bo kolcalo po Pahorju.« Tino Mamić: »Zmaga medijev.«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 11. 2022 / 10:57
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Miro Petek: »Mnogim se bo kolcalo po Pahorju.« Tino Mamić: »Zmaga medijev.«
Tudi mediji so sooblikovali razplet predsedniških volitev. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Miro Petek: »Mnogim se bo kolcalo po Pahorju.« Tino Mamić: »Zmaga medijev.«

Razplet drugega kroga predsedniških volitev – volivke in volivci so s skoraj 54 % glasov na čelo države ustoličili dr. Natašo Pirc Musar, dr. Anže Logar je prejel več kot 46-odstotno podporo – je Tino Mamić ocenil kot »poraz demokrata in zmago globoke države«. Miro Petek pa je prepričan, da predsednica na novi funkciji »prej ko slej ne bo več poslušna političnemu omrežju, ki jo je nastavilo«.

»Spet so zmagali mediji. Čeprav Janez Janša ni tvital, to ni prineslo zmage. Pokazalo se je, da si desna sredina za poraze ni kriva sama,« je prepričan odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić, ki dodaja, da bi se morali »nad porazom demokrata in zmago globoke države« zamisliti demokratični politiki, intelektualci in škofje.

Dobili smo predsednico, ki hoče obdavčiti krste, poroke in pogrebe

»Nekaj je očitno treba spremeniti. Dobili smo predsednico, ki hoče obdavčiti cerkvene krste, poroke in pogrebe. Zakaj na to župniki niso smeli spomniti pri pridigi? Ali ločitev Cerkve od države resnično pomeni, da morajo škofje, duhovniki in laiki molčati, tudi če jim politik grozi?« se ob tem sprašuje Tino Mamić.

Tino Mamić, odgovorni urednik tednika Domovina. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Prepirljiva in rada v žarometu javnosti

Da bo nova predsednica zagotovo drugačna od vseh dosedanjih in da se bo mnogim kolcalo po Borutu Pahorju, pa zatrjuje nekdanji novinar in poslanec Miro Petek. »Vse njeno delo kaže na to, da je rada v žarometu javnosti, da je tudi precej prepirljiva, gotovo bo veliko nastopala, na svoji funkciji pa prej ko slej ne bo več poslušna političnemu omrežju, ki jo je postavilo, in tu bodo nastajali konflikti. Tudi Pahorjevo delo so v zadnjem obdobju najbolj kritizirali njegovi nekdanji politični sopotniki; tisti novinarji, ki so mu v preteklosti peli čast in slavo, so nazadnje po njem polivali golide gnojnice,« izpostavlja Petek.

Praznik demokracije in volivci imajo vselej prav. Res?

Te dni smo se sicer naposlušali fraz o volitvah kot prazniku demokracije in o tem, kako imajo volivci vselej prav in podobno, oboje pa bi lahko problematizirali, je prepričan Miro Petek. »Če volitve niso poštene, potem to ni praznik demokracije, in če so volivci zavedeni in zmanipulirani, potem nimajo vedno prav. Vsi, ki bolj podrobno spremljamo slovensko politiko, smo pri sebi vendarle ocenjevali, da v Sloveniji žal še ni napočil čas, ko bi dobili predsednika države, ki prihaja iz desne politične opcije.«

Dr. Anže Logar je s svojo držo skozi vso kampanjo tudi precej razorožil tiste, ki vso desno politiko demonizirajo. (Miro Petek)

Sprememba medijske krajine in izobraževalnega sistema

Da bi se to zgodilo, se bo morala po Petkovem mnenju spremeniti medijska krajina, a se očitno še lep čas ne bo. Nasprotno. »Levi politični aktivizem medijev in novinarjev se le še stopnjuje. Spremeniti bi se moral izobraževalni sistem, za kar tudi ni pravega upanja, saj polja indoktrinacije preveč bogato obrodijo,« poudarja Miro Petek.

Sprememba volilnega sistema in pravosodja

Spremeniti bi se morala tudi volilni sistem v državni zbor in struktura političnega sistema, za kar ob 3 desetletjih vztrajanja pri statusu quo tudi ni upanja. »Spremeniti bi se moralo pravosodje, tudi tu ni veliko obetov. Vsaka pobuda in razmislek o nujnih spremembah v sistemu in podsistemih je označena kot napad na demokracijo ali kot fašizem. V takšnem družbenem okolju tudi ni čudno, da vsi očitki okrog tranzicijskega kriminala in omrežja podjetij zakoncev Musar niso imeli nobenega vpliva.«

Miro Petek, nekdanji novinar in poslanec. FOTO: SDS

Logar razorožil vse, ki desno politiko demonizirajo

Petek ocenjuje, da je dr. Anže Logar opravil dobro delo, ker je v tem času »slovenski javnosti pokazal, da je na desni strani mogoč drugačen pristop, s svojo držo skozi vso kampanjo je tudi precej razorožil tiste, ki vso desno politiko demonizirajo. To pa je vendarle dobra popotnica za prihodnje,« si obeta Miro Petek.

Razkritje Mira Petka

In ob koncu še razkrije: »Z možem nove predsednice države imam na sodišču spor, ki se vleče že 5 let. Musarjevi me tožijo zaradi članka, ki ga nisem sam napisal, kot odgovorni urednik pa sem bil zanj odgovoren. Ker je kazenski postopek in me lahko sodišče zaradi tega tudi pošlje v zapor, lahko na koncu le upam, da me bo predsednica države pomilostila.«

Nekaj je očitno treba spremeniti. Dobili smo predsednico, ki hoče obdavčiti cerkvene krste, poroke in pogrebe. (Tino Mamić)

Nalaganje
Nazaj na vrh