Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo za zdravje opozarja na lažno e-sporočilo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 09. 2024 / 11:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2024 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo za zdravje opozarja na lažno e-sporočilo
Gre za lažno in zlonamerno e-sporočilo. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Ministrstvo za zdravje opozarja na lažno e-sporočilo

Z Ministrstva za zdravje opozarjajo, da zadnje dni po e-pošti krožijo lažna obvestila, ki naj bi jih pošiljalo ministrstvo z domnevnega e-naslova info.mz@gov.si.

V zadevi je naveden naslov »Javno obvestilo: nove nalezljive bolezni v Sloveniji«, v besedilu pa opozarjajo na izbruh nove nalezljive bolezni in pozivajo k cepljenju. V priponki naj bi se nahajalo nujno sporočilo o izbruhu in podatki o cepilnih mestih.

Zlonamerno sporočilo

»Opozarjamo, da gre za lažna sporočila, poslana z namenom prevare, ki nimajo nobene povezave z Ministrstvom za zdravje, prav tako navedeni elektronski naslov ni v lasti ministrstva. Gre za zlonamerno sporočilo!« svarijo na ministrstvu.

Brez odgovarjanja, odpiranja priponk, klikanja na povezave

Hkrati svetujejo uporabnikom, naj na takšna prejeta sporočila ne odgovarjajo, naj ne odpirajo priponk ali priloženih datotek, ne klikajo na podane povezave in ne posredujejo svojih osebnih podatkov, temveč da takšno prejeto spletno pošto dodajo na seznam nezaželene pošte.


Splošni nasveti

Še nekaj splošnih načel informacijske varnosti za uporabnike:

  • Ne odpirajte e-pošte s sumljivimi naslovi in vsebino (tudi od vam poznanih oseb) in nanjo ne odgovarjajte. Predhodno preverite avtentičnost pri pošiljatelju. Nevarne so zlasti priponke in spletne povezave (tako v sporočilih kot brskalnikih): ko jih odprete, se lahko sproži škodljiva koda.
  • Ne aktivirajte makrov (»Enable macro?«) v Office (Word, Excel) dokumentih, če niste prepričani o izvoru dokumenta in potrebnosti njihovega aktiviranja.
  • Ne nasedajte lažnim obvestilom, ki naj bi jih poslale znane korporacije (denimo lažno obvestilo DHL o prispeli pošiljki).
  • Če prejmete sporočilo ali telefonski klic, ki zahteva izvajanje aktivnosti na vašem računalniku ali posredovanje osebnih podatkov, gesel, kod, številk kartic …, nikoli ne posredujte teh podatkov prek e-pošte ali telefona. V primerih, ko pošiljatelja ali klicatelja ne poznate ali ga ni možno preveriti, na taka sporočila ne odgovarjajte.
  • Če niste prepričani o istovetnosti pošiljatelja e-sporočila, preverite podrobnosti o pošiljatelju (naslov v polju »od«/«from« ali podatki v ozadju sporočila).
  • Bodite previdni tudi pri rabi spleta, pri klikanju na nepoznane spletne strani in pri vnašanju osebnih podatkov na spletne strani.
Nalaganje
Nazaj na vrh