Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica med rojaki v Nemčiji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 03. 2022 / 11:30
Oznake: Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2022 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica med rojaki v Nemčiji
Ministrica Helena Jaklitsch in p. Andrej Koch. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica med rojaki v Nemčiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta konec tedna mudi na obisku pri rojakih v Nemčiji. Prvi dan se je srečala z voditeljem pastoralne oskrbe Slovencev v Frankfurtu p. Andrejem Kochom in si ogledala prostore slovenske katoliške skupnosti Frankfurt.

Pater Andrej Koch je po zaprtju slovenske katoliške misije prevzel skrb za pastoralno oskrbo Slovencev v Frankfurtu. P. Koch je sicer eden od treh poljskih duhovnikov, ki delujejo v poljski župniji Frankfurt, pred tem pa je nekaj let deloval v Sloveniji, v Frankolovem, kjer se je tudi naučil slovenščine.

Srečanje s člani katoliške skupnosti Frankfurt

Ministrica je ob pogovoru s patrom izpostavila pomembnost njegovega dela in se mu zahvalila za pripravljenost povezovanja Slovencev. Sledilo je srečanje s člani slovenske katoliške skupnosti Frankfurt. V pogovoru so predstavili svoje aktivnosti in skrbi. Kljub temu, da je bila slovenska katoliška misija v začetku leta 2021 razpuščena, se Slovenci zbirajo pri slovenskem bogoslužju vsako prvo in drugo nedeljo v mesecu. Člani skupnosti so izrazili željo, da bi kljub zaprtju katoliške misije našli pot, da bi ostali povezani in svojo skupnost še povečali. Med pogovorom so se spomnili svojega odhoda iz domovine in takratnega ločevanja staršev in otrok zaradi dela. Prisotni so izrazili veliko zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini in sočutje do beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, so sporočili z ministričinega urada.

Srečanje s člani slovenske katoliške skupnosti Frankfurt. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Društvo SAVA Frankfurt bo letos obeležilo 50 let delovanja

Ministrica se je srečala tudi s predstavniki društva SAVA Frankfurt in učiteljico slovenščine, Brigito Lovenjak, ki poučuje na tem območju. Društvo velja za enega najstarejših, velikega pomena pa je njihova tesna povezanost s šolo dopolnilnega pouka slovenščine. Pogovor je tekel tudi okrog 50-letnice, ki jo bo društvo letos praznovalo.

Med člani društva SAVA Frankfurt. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenska maša v Berlinu

V Berlinu je prvi dan srečanja potekala slovenska maša, ki jo je pripravila slovenska katoliška skupnost. Pri bogoslužju, ki ga je vodil Izidor Pečovnik – Dori, so sodelovali tudi slovenski glasbeniki, ki živijo v Berlinu. Po maši je sledil kratek program, ki ga je pripravila učiteljica Magdalena Novak.

Ministrica je ob tej priložnosti podelila priznanje Veri Gabor za dolgoletno požrtvovalno delo v slovenski skupnosti v Berlinu ter aktivno sodelovanje v Slovenski katoliški misiji. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srečanje z veleposlanikom Butom

Drugi dan pri rojakih v Nemčiji je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu začela s srečanjem v rezidenci veleposlaništva RS v Berlinu, kjer se je sestala z veleposlanikom, Francem Butom ter Polono Mal Bitenc, ki je odgovorna za izvajanje konzularne dejavnosti. Dan je zaključila s srečanjem predstavnikov slovenske skupnosti v Severenem Porenju – Vestfaliji v Hildnu.


Nalaganje
Nazaj na vrh