Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milijoni hindujcev opravili sveto kopel v reki Ganges

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 01. 2013 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Milijoni hindujcev opravili sveto kopel v reki Ganges

Vsakih dvanajst let veliko romanje hindujcev z vsega sveta; leta 2001 se jih je zbralo šestdeset milijonov.

V severnoindijskem Allahabadu se je v začetku tedna pričel največji romarski svetovni shod. V ponedeljek je po navedbah indijskih medijev na deset tisoče hindujcev opravilo obredno kopel v reki Ganges, kar naj bi jih očistilo vseh grehov. Že prvi dan so na svetem kraju pričakovali okoli 1,1 milijona vernikov. Obred Maha Kumbh Mela, ki se ponovi na vsakih dvanajst let, traja petinptdeset dni. Zadnjega tovrstnega romanja v Allahabadu leta 2001 se je udeležilo okoli šestdeset milijonov hindujcev.

Za varnost romarjev po uradnih navedbah skrbi sedem tisoč vojaških rezervnih sil, posebno pozornost pa po navedbah tamkajšnjega časnika 'The Hindu' posvečajo romarjem v Naga Sadhu, t.i. golim asketom; med njimi je v preteklosti večkrat prišlo do nasilnih spopadov.

Romarsko območje, na katerem romarji tudi prenočujejo, po medijskih navedbah obsega okoli štirideset kvadratnih kilometrov. Nekateri verniki morajo prehoditi do štiri kilometre dolgo pot, da pridejo do brega svete reke Ganges. Težave v letošnjem letu povzroča izredno nizek vodostaj. Oblasti so v začetku meseca sicer odprle jezove, kar pa je pomenilo le kratkotrajno povišanje vodne gladine. Okoljevarstveniki opozarjajo na slabo kakovost vode, ki lahko povzroči številne zdravstvene nevšečnosti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh