Mikrozelenje, nov modni trend
Mikrozelenje, nov modni trend
Mikrozelenje je zadnja leta nov modni trend v kulinariki, saj so ga na veliko začeli uporabljati kuharji v svojih stvaritvah v restavracijah. Poznamo ga že vrsto let, nekako se je začelo s kalčki alfalfa pred 30 leti, a se je razbohotilo v mnogo različic.
Gre za semena, ki jih pustimo vzkliti iz zemlje, a rasti le do določene višine, nato jih porežemo in uporabimo. Navadno mlade bilke pridobijo le nekaj listkov, malce močnejše stebelce, to je pa tudi bolj ali manj vse. Na ta način lahko pustimo vzkliti vsem semenom zelenjave, najbolj poznani in zaželeni pa so grah, redkvice, kolerabica, ohrovt, gorčica, zelišča in še mnoge druge. So sveže in živo zelene barve, ki pri nekaterih semenih prehaja tudi v rdečkasto, kar je vrstna značilnost. Kalčki so nasprotno zgolj nakaljena semena, praviloma brez pravih listov, sploh ne nujno iz zemlje, mlade bilke je treba spirati v času rasti, nekoliko bolj pretegnjene so, ker imajo manj možnosti rasti.
Kuharji mikrozelenje dodaja...