Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metlika: Nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 09. 2024 / 14:31
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Metlika: Nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije
Slovesno somaševanje s štirimi škofi in številnimi duhovniki je vodil novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Ivo Žajdela

Metlika: Nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije

V nedeljo, 15. septembra 2024, je bila v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Metliki Nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije: Friderika Ireneja Barage, Janeza Frančiška Gnidovca, Antona Vovka, Andreja Majcna, Antona Strleta in Magdalene Gornik.

Pozdravni nagovor metliškega župnika Primoža Bertalaniča. FOTO: Ivo Žajdela

V ospredju je bil Božji služabnik škof Friderik Irenej Baraga. Najprej je bila molitvena ura. Sledilo je slovesno somaševanje s štirimi škofi in številnimi duhovniki, ki ga je vodil novomeški škof dr. Andrej Saje. V nagovoru je izpostavil mučence, ki so jih komunisti umorili med drugo svetovno vojno v Beli krajini in spomnil, da so jim lansko leto v Črnomlju postavili spomenik.

Besedilo v wordu: pridiga škof dr. Andrej Saje

Škof dr. Andrej Saje je v nagovoru izpostavil mučence, ki so jih komunisti umorili med drugo svetovno vojno v Beli krajini. FOTO: Ivo Žajdela

Svetniki so vedno aktualni

Po maši je bila kratka predstavitev beatifikacijskih postopkov. Dr. Blaž Jezeršek iz odbora za pripravo slovesnosti je spomnil, da ravno te dni mineva 200 let, kar je mladi Friderik Irenej Baraga nastopil svojo prvo kaplansko službo v Šmartinu pri Kranju. Bilo mu je 27 let. Leta 1830 pa je kot kaplan v Metliki odšel misijonarit v Severno Ameriko.

Poudaril je, da so svetniki vedno aktualni. Kot so nagovarjali svoje sodobnike, lahko – v kolikor se vsaj malo potrudimo – nagovorijo tudi nas. Morda s svojo besedo, še bolj zagotovo pa s svojim zgledom. Svetniki so kot svetilniki, ki razsvetljujejo pot Cerkve proti cilju v nebeški domovini.

Dodal je, da je Cerkev pri prepoznavanju svetnikov previdna. »Sporočilo in življenje kandidatov za beatifikacijo je podvrženo ostremu očesu strokovnjakov z dikasterija za zadeve svetnikov. Ti se želijo s čim večjo gotovostjo prepričati, da so kandidati zares primerni za tak naziv. V ta namen je Cerkev pripravila poseben protokol, beatifikacijski postopek, skozi katerega mora vsak kandidat, ki bi si po mnenju krajevne Cerkve zaslužil čast oltarja.«

Postopek za beatifikacijo nadškofa Antona Vovka je predstavil dr. Blaž Jezeršek. FOTO: Ivo Žajdela

Devetdnevnica k Božjemu služabniku Antonu Vovku

Jezeršek je predstavil stanje beatifikacijskega postopka pri nadškofu Antonu Vovku. Dejal je, da je bilo pred dvema letoma ugotovljenih nekaj pomanjkljivosti v škofijskem procesu, zato je bilo potrebno gradivo nekoliko dopolniti še z Vovkovimi pridigami. Te so bile lani zbrane, letos pa jih je v obravnavo vzela teološka komisija. Teološki pregled je zdaj končan, čakajo še na izsledke zgodovinske komisije, ki jih pričakujejo v naslednjih mesecih. Nadejajo se, da bo naslednje leto ponovno imenovano sodišče, ki bo to gradivo vneslo v uradne akte in ga uradno predalo Dikasteriju za zadeve svetnikov. S strani Vovkovega odbora pa je z veseljem sporočil, da je pred dnevi luč sveta ugledala devetdnevnica k Božjemu služabniku Antonu Vovku. Za izdajo je v prvi vrsti zaslužen avtor, član Vovkovega odbora in stolni župnik v Ljubljani, Roman Starc.

Potek postopka za prof. Antona Strleta je orisal postulator dr. Andrej Pirš. FOTO: Ivo Žajdela

Piše življenjepis, kjer se je treba vživeti v svetniškega kandidata

Potek postopka za prof. Antona Strleta nam je orisal postulator dr. Andrej Pirš. Dejal je, da je narejen povzetek pričevanj in povzetek gradiva zgodovinske komisije. Zdaj piše življenjepis, kjer se je treba vživeti v svetniškega kandidata, v okolje, v katerem je deloval ter v komisijo, ki bo brala in ocenjevala vsebino pozicije.

Glede čudeža je dejal, da uradno še niso začeli postopka. »Pred kratkim mi je neka žena iz Slovenije povedala, da opravlja neprestane devetdnevnice k Strletu. Še bolj pa sem bil vesel, ko mi je isto povedal duhovnik iz Nizozemske in redovnica iz Belgije. Redovnik iz Slovenije, ki je bil s Strletom tesno povezan, mi je zaupal, da se vsak dan priporoča Strletu in ga prosi, da bi v svoji starosti mogel še kaj koristnega narediti. Ljudje se priporočajo, so tudi uslišanja, en primer ima celo nekatere elemente čudeža. Potrebno pa je še naprej vztrajno priporočanje zlasti v primerih hude bolezni.«

20. oktobra je obletnica Strletove smrti in jo bodo praznovali v župniji Ljubljana Sv. križ ob 19. uri zvečer. Po maši bodo šli še na njegov grob in prosili, da bi ga pred Cerkvijo priznali za blaženega in svetnika ter se mu priporočili.

S strani slovenskih lazaristov, ki od blizu spremljajo postopek za Janeza Frančiška Gnidovca, je nekaj besed povedal Rok Žlender. FOTO: Ivo Žajdela

Zdravniki so v dogodku prepoznali nekaj medicinsko nerazložljivega

S strani slovenskih lazaristov, ki od blizu spremljajo postopek za Janeza Frančiška Gnidovca, je nekaj besed povedal Rok Žlender. Spomnil je, da se je škofijska faza dogodka pričela v skopski škofiji, kjer se je zgodil čudežen dogodek. Zdravniki so v tem dogodku prepoznali nekaj medicinsko nerazložljivega. Ta prva faza postopka je bila uspešno zaključena 16. maja 2023. Prav tako je bil uspešno zaključen del rimske faze, imenovan »revisione«, kjer so pregledali dokumente škofijskega postopka.

Natisnjena je bila brošura (povzetek t. i. Positia) in bila 4. julija 2024 predana Dikasteriju za zadeve svetnikov, nato pa je dikasterij to brošuro predal v pregled prvima dvema zdravnikoma, specialistoma za to področje. Odgovor pričakujejo v roku treh mesecev, načeloma do konca oktobra letos. Če bo vsaj eden od teh dveh zdravnikov ozdravljenje prepoznal kot nerazložljivo, bo zadeva predana naprej uradni skupini zdravnikov, zaposlenim na dikasteriju, ki bodo podali svoje končno mnenje.

Prosite ga, naj posreduje za vas pri Bogu

Ob koncu je Žlender dejal: »Vesel in Bogu hvaležen sem, da lahko delujem v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani na Taboru, kjer je bil častitljivi Gnidovec pred sto leti, 30. novembra 1924, posvečen v škofa. Tam so tudi pokopani njegovi posmrtni ostanki. Pogosto, žal, samevajo. Zato vas ob koncu povabim, da kdaj k njemu poromate, se mu priporočate in ga prosite, naj posreduje za nas pri Bogu.«

O postopku za misijonarja Andreja Majcna je spregovoril vicepostulator dr. Alojzij Slavko Snoj. Pokazal je zelo debelo knjigo o Majcnu, ki se imenuje Positio (Pozicija). V njej je opisanih tudi 30 izrednih milostnih uslišanj.

O postopku za misijonarja Andreja Majcna je spregovoril vicepostulator dr. Alojzij Slavko Snoj. FOTO: Ivo Žajdela

Zanimanje za »najmlajšo« svetniško kandidatinjo zelo povečalo

O postopku za mistikinjo Magdaleno Gornik je v imenu postulatorja Francija Petriča spregovoril župnik iz Sodražice Franc Bizjak. Dejal je, da odkar se je na praznik Povišanja sv. Križa, 14. septembra 2022, začel škofijski postopek za beatifikacijo Božje služabnice Magdalene Gornik, se je zanimanje za to našo »najmlajšo« svetniško kandidatinjo zelo povečalo.

Še nikoli do zdaj ni prišlo toliko organiziranih skupin in še več posameznikov na Goro (do srede julija 49 večjih skupin). Občina Sodražica je lepo označila vse kraje, povezane z Magdaleninim življenjem, s posebnimi smerokazi in tablami in uredila posebno Magdalenino pot, ki jo bo odprli v soboto, 5. oktobra. Pot bo vodila s treh strani: iz Sodražice, Nove Štifte in z Blok.

O postopku za mistikinjo Magdaleno Gornik je v imenu postulatorja spregovoril župnik iz Sodražice Franc Bizjak. FOTO: Ivo Žajdela

Že drugo leto je izšlo posebno glasilo Magdalenin glas z Gore

K slovesu naše svetniške kandidatinje je po lanskem šmarničnem branju letos posebej prispeval film Okronana, ki so ga pripravili v studiu Siposh in smo si ga lahko v prvi polovici leta ogledali na premiernih predstavitvah po različnih krajih. Od 19. julija letos je film dostopen na spletu. Zahvala gre režiserju Davidu Sipošu, igralcem in vsem drugim sodelavcem ter dobrotnikom, ki so omogočili snemanje tega filma. Hvaležni so založbi Ognjišče, ki je letos izdala dve knjižici za otroke gospe Nataše Rupena o Magdaleni, da starši o tej deklici, ki je izbrala pot k Bogu, lažje spregovorijo in jih navdušijo. Izšle so tudi nove razglednice in podobice z Magdaleninim portretom iz župnijske cerkve v Sodražici. Že drugo leto je izšlo tudi posebno glasilo Magdalenin glas z Gore, ki ga postulator priporoča, da ga beremo in ga morda podarimo še komu, posebej bolnim in vsem, ki iščejo Božjo pomoč.

O stanju postopka za škofa Friderika Ireneja Barago je poročal Miloš Košir. FOTO: Ivo Žajdela

Čakajo, da bi se postopek preiskave drugega čudeža pospešil

O stanju postopka za škofa Friderika Ireneja Barago je poročal Miloš Košir. Dejal je, da so v Baragovem združenju s škofom v Marketu vsi zavzeti in da že pet let čakajo, da bi se postopek preiskave drugega čudeža pospešil. Računajo, da bi prišlo do zaključka to leto, vendar ni uradnega sporočila, da bi se dobila medicinska komisija Kongregacije za zadeve svetnikov, in preverila predložitev domnevnega čudeža ozdravljenega pacienta.

Pozval je, da ostanimo v upanju, »ker smo romarji upanja proti letu 2025, mogoče, pa bomo končno na sveto leto dočakali beatifikacijo častitljivega božjega služabnika misijonarskega škofa v nasprotju z Baragovim geslom: Le eno je potrebno! Je potrebno!«

Nalaganje
Nazaj na vrh